Teatrului German de Stat Timișoara în anul Capitalei Europene a Culturii 2023

109

În anul 2023, anul Capitalei Europene a Culturii la Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) propune numeroase premiere și evenimente culturale cu artiști naționali și internaționali. 

După premiera pe țară a dramatizării Tschick. De ce am furat mașina de Wolfgang Herrndorf, în regia lui Irisz Kovacs, care a avut loc în luna ianuarie, și prezentarea – în 17 februarie – a spectacolului 1989. Cifre de Ilinca Stihi, o coproducție cu Teatrul Național Radiofonic și transmisă în direct pe postul național Radio România Cultural, invităm publicul la două noi premiere montate de regizori germani: în 4 martie Visul unei nopți de vară de Shakespeare, în regia lui Kristóf Szabó, și în 23 aprilie Lisistrata de Aristofan, în regia lui Niky Wolcz.

Ca în fiecare primăvară, TGST va organiza și în acest an, în colaborare cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Weekend-ul de teatru NiL (25-26 martie) și Festivalul Internaţional de Teatru Școlar și de Tineret de Expresie Germană (24-27 aprilie). În timpul verii, echipa TGST va lucra la două noi producții: Dragonul de Evgheni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky, care va avea premiera la finalul lunii iulie 2023, în închiderea stagiunii 2022/2023, și Teatrul, spectacol realizat în colaborare cu Institutul Francez, care îl va aduce la Timișoara pe regizorul internațional Pascal Rambert. Premiera acestui spectacol va vedea luminile rampei în 14 septembrie. 

Tot în perioada verii, proiectul Danube women stories (Femei dunărene), realizat în colaborare cu Referenta culturală pentru Spațiul Dunărean de pe lângă Muzeului Central al Șvabilor Dunăreni din UIm, va înfățișa, în spațiul public și în foaierul TGST, portrete ale unor femei care au influențat regiunea Dunării și au produs schimbări în întregul spațiu central-european. 
În perioada 20-30 septembrie 2023 va avea loc cea de-a 9-a ediție a Festivalului European de Teatru Eurothalia, cuprinzând o selecție de spectacole produse de teatre importante din Europa, pe teme relevante pe plan european pentru timpul pe care îl trăim.

Nu în ultimul rând, în perioada septembrie-octombrie 2023, colectivul TGST va lucra la un spectacol de teatru documentar, pe un scenariu ce va fi scris de autorul german Thomas Perle, cu concursul regizorului Clemens Bechtel, despre atentatul săvârșit în 1938 în clădirea teatrului din Timișoara cu ocazia turneului din acea vreme al actriței Sidy Thal. Spectacolul va reprezenta prima coproducție între Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București, urmând a fi reprezentat, începând cu toamna 2023, în cadrul repertoriilor ambelor instituții.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.