Sute de mii de turci au ieşit în stradă la Istanbul-VIDEO

504

Adevărată revoluţie la Istanbul, în Turcia. Sute de mii de persoană ai ieşit în stradă, în cadrul unui miting istoric, la chemarea preşedintelui Recep Erdogan, pentru a condamna tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.

Mitingul convocat de şeful statului este considerat şi o demonstraţie de forţă a preşedintelui Erdogan în faţa criticilor occidentale.

Manifestanţii au afisat şi pancarte pe care se poate citi „Erdogan, eşti un dar de la Dumnezeu” sau „Spune-ne să murim şi o vom face”. La demonstraţie participă şi politicienii din opoziţie.

Evenimentele dramatice în timpul cărora au murit 230 de oameni au fost condamnate atât de simpatizanţii, cât şi de adversarii preşedintelui.

Imaginile de la miting sunt transmise în toate oraşele Turciei, pe ecrane gigantice.

Adunarea „Democraţiei şi Martirilor” de pe terenul de paradă Yenikapi, construit pe mare în sudul peninsulei istorice a Istanbulului, încheie trei săptămâni de demonstraţii nocturne organizate de susţinătorii lui Erdogan.

Erdogan a promis să scape Turcia de reţeaua clericului Fethullah Gulen stabilit în Statele Unite, pe ai cărui susţinători din cadrul forţelor de securitate, sistemul judiciar şi serviciul public îi acuză de orchestrarea loviturii de stat.

De cealaltă parte, reacţiile sunt dure la adresa regimului de la Ankara, în urma epurărilor ce au avut loc după tentativa de lovitură de stat din data de 15 iulie.

Aproximativ 50.000 de persoane au fost suspendate din funcţii sau arestate iar Administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor adversarului său, clericul musulman Fehtullah Gulen, relatează Reuters.

Numai în ultimele zile, autorităţile din Turcia au emis mandate de reţinere pentru aproape 100 de foşti sau actuali jurnalişti şi manageri, care ar avea legături cu clericul musulman Fethullah Gulen.

La finalul lunii iulie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că, într-un gest unic de bunăvoinţă, va renunţa la procesele deschise împotriva persoanelor acuzate l-ar fi insultat.

Pe de altă parte, Erdogan a criticat dur reacţia statelor occidentale faţă de măsurile de epurare din Turcia împotriva persoanelor suspectate de legături cu tentativa de lovitură de stat, cerând acestora „să-şi vadă de propriile treburi”.

miting-istanbul

LĂSAȚI UN MESAJ