Mii de medici părăsesc România! Peste jumătate din absolvenții UMF ,,Victor Babeș” Timișoara pleacă anual să profeseze în străinătate!

1032

Mii de posturi din sistemul medical sunt vacante în Bucureşti, iar în judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Tulcea, aproape jumătate din posturi sunt vacante, a declarat recent ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

„În Bucureşti sunt 6.700 de posturi care sunt vacante în momentul acesta, în Ialomiţa, 44% din posturile din sistemul de Sănătate sunt vacante, în Călăraşi – 42%, în Tulcea – 40%. De asemenea, în Tulcea nu există pediatrie. Sunt probleme majore cu câteva specialităţi medicale: pediatria, medicina de urgenţă, terapia intensivă, epidemiologia. Statul nu a avut o strategie pentru resursa umană în Sănătate”, a declarat Vlad Voiculescu la Digi24, potrivit Mediafax.

Ministrul a precizat că sistemul medical trebuie să pună la punct strategia de prevenire a exodului medicilor.

„Am construit extrem de puţine spitale, nu am investit în resursa umană, îi pierdem, este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate, pur şi simplu nu au medici”, a mai precizat Voiculescu.

Situația prezentată de ministrul sănătății la nivel național nu este mai fericită nici la nivelul județului Timiș, unde penuria de medici a devenit, deja, un fapt pe cât de trist, pe atât de notoriu.

medici

Există localități importante din Timiș: Lugoj, Jimbolia, Sânnicolaul Mare, ale căror spitale suferă foarte serios la capitolul personal medical calificat, asistenți medicali, dar mai ales medici, din aproape toate specialitățile. Situația ar putea deveni dramatică, la acest capitol, în următorii câțiva ani, dacă clasa politică internă nu realizează tragismul situației și nu va găsi resurse pentru investiții masive în sănătate.

De pildă, în fiecare an, mai mult de jumătate dintre absolvenții UMF ,,Victor Babeș” Timișoara aleg să părăsească țara pentru a profesa în Europa sau chiar pe alte continente, acolo unde sistemele medicale sunt performante și motivante pentru carierele lor.

LĂSAȚI UN MESAJ