Sub bagheta fermecată a regizorului Toma Hogea, „Magazinul de jucării” se deschide din nou

580

Neobosita trupă a teatrului Merlin nu are vacanță nici pe canicula asta. S-au retras în răcoarea suportabilă a sălii de spectacole și trudesc din greu la o nouă piesă. „Magazinul cu jucării” de Al. T. Popescu nu este deloc o piesă nouă, fiind jucată în zeci de variante, mai ales înainte de 1989. Dar în viziunea modernă a lui Toma Hogea este o montare inedită.

Regizorul, după cum singur mărturisește, a fost tot timpul preocupat de soarta copilului. În acest scop a păstrat personajele originale, dar a adus totul în anii noștri. Această viziune se vrea a fi veșnic actuală, chiar peste mulți ani: „Magazinul de jucarii nu trebuie să se închidă niciodată”.

Piesa nu se adresează doar copiilor. Poate fi văzută și interpretată de oricine, în conformitate cu vârsta pe care o simte, fie adult fie copil.

Fiind un perfecționist din fire, directorul de scenă a cerut foarte mult de la toți cei implicați. A trebuit ca totul să iasă fără cusur. Dar a și avut cu cine să lucreze. Scenografa Marfa Axenti a construit și reconstruit de mai multe ori totul. Muzica Andei Tăbăcaru Hogea, de asemenea, a tot fost modificată și finisată până la perfecțiune, ca să se plieze pe versurile scrise special pentru acest spectacol.

Tot spectacolul sta sub semnul ineditului. Pentru prima dată pentru un teatru de această factură, se folosește și cortina trasparentă pentru proiecțiile de animație ce însoțesc jocul actorilor și al păpușilor. Tehnica a mai fost folosită la spectacole de operă dar niciodată la cele de copii.

Piesa va avea în ansamblul ei cam de toate: joc de actorie fină, simbioză de efecte dramatice, coregrafie de înaltă măiestrie. Toate acestea sunt dezvăluite publicului, cu o gradare milimetrică. Spectatorul va fi copleșit, chiar apăsat de imagini, muzică, dans și interpretare. Piesa se dovedește de o mare complexitate, dar a fost muncită în timpul record de doar 19 zile.

Din distribuție trebuie amintită performanța actriței Consuela Egyed, ce va interpreta patru vârste diferite ale unui personaj, de la copilărie până la senectute. Coregrafa Mădălina Ghițescu se întrece pe sine și dă totul pe scenă. În opinia regizorului, nu va trece mult timp și va fi „furată” de marile scene ale lumii. Mai fac parte din distribuție și Laurențiu Pleșa, Octavia Petrișor, Maria Gornic, Radu Văduva, Adriana Sâncraian, Luana Uncruțiu, Alex Pântea și fetița Izabella Sâncraian. Soprana Daniela Ciocoiu își va împrumuta vocea Zânei Nopții.

Miercuri 3 august de la ora 18 va avea loc o avanpremieră a „Magazinului de jucării”, iar după premiera din septembrie se va pleca cu piesa la mai multe festivaluri, la Cluj, Pitești sau Chișinau. Iar cum Toma Hogea a mai adus Timișoarei până acum patru premii importante cu „Tinerețe fără bătrânețe…”, montată anul trecut, ne putem aștepta din nou la surprize plăcute.

toma hogea (2)

LĂSAȚI UN MESAJ