12.2 C
Timișoara
vineri 10 mai 2024

Studenții au început noul an universitar la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara sub sloganul ,,oamenii trebuie să fie liberi și fericiți!” | FOTO-VIDEO

Sub ,,mirosurile” toamnei 2023 se numără bobocii, după cum spun cei înțelepți.
Vorba veche e la fel de adevărată și în mediul academic.


Odată cu deschiderea oficială a anului de studiu la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” se numără, într-adevăr, „bobocii”. Anume, aceia ce au ales universitatea de pe Calea Aradului pentru a pătrunde în tainele științei. Sunt câteva mii de tineri care studiază tot ce ține de pământ, viață, animale sau mecanizarea agriculturii.

Aula Magna a Universității a lăsat „cu gura căscată” pe cei care i-au trecut azi pragul. Renovată la standarde superioare față de ce a fost până acum, ea arată cel puțin la fel e bine ca la instituțiile de renume de peste mări și țări. Un profesor care a văzut, până acum, multe universități din Europa și de peste Ocean, ne-a mărturisit că nu a întâlnit multe asemenea așezăminte.

Sala a fost și în acestă dimineață arhiplină cu profesori, părinți ce și-au însoțit copiii, dar și de oaspeți care vin cu regularitate la Universitatea de Științele Vieții la asemenea evenimente, cu ocazia fiecărui nou an de studiu.

După intonarea Imnului de Stat și a binecunocutului „Gaudeamus igitur” de către un cor de tineri studenți, a venit rândul rectorului Cosmin Alin Popescu să se adreseze asistenței. Deși face oficiul de gazdă de mult timp, și de data aceasta a fost emoționat că poate ura bun venit tinerilor ce au ales această școală de prestigiu.

Profesorul Popescu a insistat asupra unei idei simple ce ar trebui să călăuzească un tânăr în cautarea viitorului său. „Pentru a fi un om liber și, deci, fericit trebuie să faci cu drag ce îți place”. Morala este că nimeni nu este obligat să se cantoneze într-o meserie sau ocupație dacă nu o face cu plăcere.

La pupitru a sosit și președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, care a scos în evidență, din propriul său parcurs universitar, că orice curs sau materie neglijată va trebui ulterior în viață studiată din nou. Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, actualul episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei a binecuvântat începerea școlii dând exemple concrete din timpul când, la rândul dânsului, buchisea știința geneticii în aceeași universitate. El a insistat pe faptul că știința și credința sunt laturi inseparabile ale vieții armonioase. „Cei ce cred că ar fi antagonice, se înșeală. Toți marii savanți ai lumii au fost și adevărați credincioși”, potrivit Sfinției Sale.

Cel mai în vârstă profesor din asistență, academicianul Ioan Păun Otiman, fost rector al instituției a uimit asistența prin viziunea sa de viitor. În loc să vorbească despre trecut a făcut o proiecție optimistă pentru anul 2045 când se va aniversa în un secol de existență a Universității.

Mult mai tehnic a fost profesorul Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii. Dânsul s-a aplecat asupra cifrelor și datelor științifice. A estimat că populația lumii în anul 2050 se va dubla. Toți acei oameni vor trebui hrăniți. „Dacă nimeni nu se va hrăni timp de trei zile, nu-și va mai avea rostul nici tehnica, cu tot ce înseamnă ea azi, ca de pildă internetul sau calculatoare capabile să lucreze singure. Fără om se va intra în colaps”.

Cuvinte de încurajare direcționate celor mai tineri au mai adresat și președintele Consiliului Județean, Alin Nica dar și prefectul județului Timiș Mihai Ritivoiu, alături de primarul municipiului, Dominic Fritz.

Profesorul universitar doctor Cosmin Popescu a mai adus în discuție una din preocupările de seamă ale instituției, cea referitoare la internaționalizarea cercetării și a studiului adresându-se în limbile franceză și engleză tinerilor veniți din cele 33 de țări ce și-au încredințat generațiile tinere universității timișorene pentru a-i perfecționa în meseriile specifice.

,,În acest fel, se realizează un adevărat parteneriat bazat pe dialog, comunicare și respect”, a încheiat rectorul Universității de Științele Vieții Regele Mihai l din Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timotion închide circulația rutieră duminică

Duminică, 12.05.2024, în intervalul orar 08:30 - 14:00, va avea loc evenimentul sportiv „Timotion - Timișoara se mișcă”. Circulația rutieră va fi închisă pe sectorul...

Campania electorală a început cu primul afiș lipit în miez de noapte | FOTO-VIDEO

Conform actelor normative ce reglementează tot procesul alegerilor, campania electorală, cu tot ce presupune ea, durează fix o lună. Așa se face că exact...

Citește și :