Staţiunea Buziaş, gazdă a „Degustării cârnaţilor bănăţeni”

149

Buziaşul a fost, joi, gazdă a evenimentului „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”, ediţie organizată, ca de altfel, în fiecare an, de  publicaţia de limbă germană „Banater Zeitung”.

„Degustarea cârnaţilor bănăţeni a fost şi va rămâne o sărbătoare cu semnificaţii proprii, de la care nu se abate”, a spus custodele acestui festival, jurnalistul Siegfried Thiel.

Pe mesele întinse, pe lângă cele 24 de probe de cârnaţi, s-au mai aflat şi sortimente de lebăr, caltaboşi, salam, şuncă, slănină, costiţă, tobă, sângerete ori şorici, asezonate cu felurite brânzeturi, fructe şi legume proaspete, dar şi cu cozonaci cu mac, nucă şi stafide. Toate aceste alimente erau ”completate”, din când în când cu un păhărel de pălincă sau vin.

„Degustarea cârnaţilor bănăţeni” este un eveniment regional cu tradiţie rămasă din moşi strămoşi, care se bucură de o popularitate aparte.

Numele evenimentului provine din dialectul șvăbesc și este, asemenea multor cuvinte din limba germană, unul compus, Worschkoschtprob.

“E o nouă ediţie a Degustării cârnaţilor bănăţeni, începută în 2011, vrem să fim cât mai aproape de cititorii care reprezintă o majoritate nu numai germană, şi acest eveniment se adresează oricărei persoane indiferent de etnie. Concurenții participă la probe cu cârnaţi de casă, fiind un eveniment de ţinută, fără aceşti concurenţi nu ar exista un asemenea eveniment. Acea monstră de cârnaţi făcută după o reţetă proprie este biletul de intrare al fiecărui concurent. Participanţii sunt din judeţele Arad, Caraş-Severin şi Timiş”, a spus secretarul general al publicaţiei “Banater Zeitung”, Siegfried Thiel.

În total au fost prezenţi la concurs 24 de participanți, cu rețetele proprii, unele fiind secrete. Concurenții s-au ”luptat” pentru cele trei locuri puse la bătaie de către organizatori, fiind “cernuţi” prin deasă sită de către cinci juraţi.

Primarul din Buziaș, Sorin Munteanu, a fost cel care a deschis evenimentul.

“Este primul eveniment de acest gen pe care îl organizăm în Buziaş. Încă de la început am fost de acord cu organizatorii şi am îmbrăţişat o astfel de idee. Este prima ediţie la Buziaş şi ne dorim să îl repetăm şi în anii următori, având o colaborare bună şi cu Forumul Democrat German din oraş, să îl alăturăm celorlalte evenimente, cum e Fărşangul, Balul mascat şi altele. Va fi un eveniment mult aşteptat pe viitor. Populaţia de etnie germană existentă în zonă este undeva între 5-7 %”, a spus Munteanu.

Premiul special al juriului – Andrei Herczeg din Timișoara

Locul III – Peter Szabo din Simand Cuz

Locul II – Petru Erdos

Locul I – echipa primăriei din Buziaș

De la eveniment nu au lipsit melodiile în limba germană și dansurile specifice acestei etnii, care au completat şi încheiat evenimentul.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ