Stadiul reabilitării Palatului Administrativ din Timișoara

146

Șantierul de rebilitare a faţadei Palatului Administrativ din Timișoara merge bine. Reprezentanții Consiliului Județean Timiș, care este proprietaul imobilului, spun că lucrările sunt în grafic.

”Lucrările de refacere a fațadei sunt în plină desfășurare, fiind realizate o parte din lucrările de decopertare a zidăriei actuale până la cărămidă și de recondiționare a fațadei.

Lucrarea este în grafic. Procentual, aceasta se află în stadiul de realizare de 40%. S-a avansat bine, având în vedere că termenul de terminare a lucrărilor este pe parcursul anului 2020”, au transmis pentru Banatul azi reprezentanții CJ Timiș.

Fațada va avea o culoare deschisă, primitoare, se vor face amenajări exterioare, care vor cuprinde și iluminatul arhitectural. Valoarea lucrărilor este de 7,8 milioane de lei, plus TVA, fonduri ce provin din bugetul Consiliului Județean Timiș. Contractul cu antreprenorul general a fost semnat la sfârșitul lunii ianuarie 2018.

Palatul Administrativ din Timișoara este una dintre clădirile reprezentative ale orașului, reabilitarea acestuia fiind o necesitate în perspectiva anului 2021, când orașul nostru va fi extrem de vizibil la nivel european.

Clădirea a fost reşedinţa rezidentului regal răspunzător de administrarea ţinutului Timiş (judeţele Timiş-Torontal, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara), creat în anul 1938, apoi sediul prefecturii Timiş-Torontal.

Clădirea a fost destinată prin proiect şi apoi executată pentru a funcţiona ca şcoală de menaj, în perioada anilor ’30, fiind finanţată de la bugetul de stat. Datorită crizei economice din anii 1929 -1933, care a avut influenţă asupra economiei României dar şi asupra părţii de vest a ţării, nu a putut fi terminată, a fost ridicată în roşu, acoperită şi a stat nefinisată până în anul 1938.

Odată cu înfiinţarea ţinutului administrativ Timiş şi a numirii rezidentului regal în fruntea acestui ţinut, se punea problema găsirii unui sediu adecvat acestuia, astfel s-a ajuns la soluţia schimbării destinaţiei acestei clădiri din şcoală în palat administrativ. Fiind însă o clădire cu destinaţie şcoală, au fost necesare mai multe modificări în toată structura clădirii.

Reproiectarea clădirii, pentru a fi funcţională ca sediu administrativ, s-a făcut de renumitul profesor universitar de la Politehnica timişoreană, arhitectul Victor Vlad, în colaborare cu arhitectul Corneliu Liuba.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.