21.2 C
Timișoara
luni 15 aprilie 2024

Stadionul din Calea Buziașului va fi finanțat integral din taxele și impozitele timișorenilor | FOTO-VIDEO

Luni s-a dat startul unei lucrări ce este așteptată de mult timp de toții timișorenii nu doar de iubitorii sportului. Pentru a marca cei 120 de ani de când se joacă fotbal în mod organizat în orașul nostru a pornit șantierul construcției Arenei Eroii Timișoarei, primul stadion ridicat în Timișoara după Revoluția din 1989.
Deși fotbalul timișorean suferă de suficient de mult timp și se zbate în eșaloane inferioare o bază sportivă modernă este utilă unui municipiu cu pretenții. SAu poate tocmai lipsa unor stadioane mai acătării sunt și cauza unui fotbal mediocru?

Cu o suprafață construită de peste 10.000 mp, 10.101 locuri în tribune, gazon natural și dotări ultramoderne, stadionul va fi de categoria 4, în conformitate cu cerințele UEFA și IFAB și va putea găzdui inclusiv competiții internaționale. Acest model abordat în calea Buziașului nu permite existența unei piste de atletism dar în schimb se poate juca pe lângă fotbal și rugby. Terenul are o lungime de 115 metri fiind astfel chiar mai lung decât modernul stadion de la „Arul de Triumf” din București.

„Azi e o zi așteptată de prea mult timp de comunitatea timișoreană. Ziua în care transformăm o promisiune de ani de zile în realitate: am început construcția stadionului. E una din investițiile noastre strategice și de asta o finanțăm integral din bugetul local, din banii tuturor timișorenilor și nu mai așteptăm după București. Îmi doresc ca azi să fie ziua în care pornim și reconstrucția fotbalului timișorean și mă bucur că alături de noi au venit la viitorul stadion multe din gloriile lui Poli dar și tineri care acum se antrenează sub culorile alb-violet”, a declarat primarul Dominic Fritz, la demararea construcției.

Stadionul este construit pe structură metalică pe Calea Buziașului și va oferi o infrastructură de ultimă generație pentru competiții și antrenamente sportive.

„S-a discutat foarte mult despre capacitatea stadionului, despre faptul că nu are 15.000 de locuri. Eu nu vreau să intru foarte mult în detalii și să intru într-o dispută cu fostul primar, dar acel lucru astăzi nu se putea realiza aici, pentru că vorbim de anumite norme care trebuie îndeplinite și de prețul stadionului. El era făcută. Proiectul inițial 87 de milioane, cel care a actualizat prețul actualului stadion este exact societatea care a făcut studiul de fezabilitate atunci. Ori noi l-am scos cu prețul de 87 de milioane, cât era prevăzut pentru 15.000 de locuri la o capacitate de 9000 de locuri și nu am avut nici măcar o societate care să fie interesată de acest preț. Am ridicat de două ori prețul și, vă rog să observați, în comparație cu celelalte stadioane din țară, prețul pe loc la stadionul de aici este 2.200 euro, ori orice stadion din țară se ridică la peste 2000-602.800 euro și ne uităm la Stadionul Ghencea, la Stadionul Giulești.

Sigur că este un preț pe care Timișoara și-l asumă din bugetul local și asta este un lucru foarte important, pentru că la actualizare a prețului 15.000 capacitatea ajungeam la un un preț de 139 de milioane de lei. Ori noi trebuie să ne gândim că trebuie să investim și în școli, trebuie să investim și în spitale, vedem că spitalul de copii nu are încă dotările făcute, celelalte spitale au nevoie de de bani și atunci sigur că trebuie să ne gândim la toate aspectele. Pe de altă parte, dacă ținând cont de faptul că se va construi și acel stadion de 32.000 de locuri făcute CNI, care va fi făcut din bani de la Guvern, trebuie să ne raportăm la nevoile pe care le ale Timișoara”, a explicat datele tehnice viceprimarul Cosmin Tabără.
„Mulți nu au crezut că vom începe construcția, nu au crezut că vom finaliza această procedură de licitație, dar după 3 ani de zile aproape vedem că se încep lucrările. Practic, sunt începute de anul trecut, pentru că odată cu finalizarea licitației s-a început, s-a demarat proiectul tehnic… care a trebuit să obțină avizele, a obținut absolut toate avizele. Acesta a fost și singurul impediment a începerilor lucrărilor încă din toamnă, dar el va fi construit cu patru tribune distincte, pentru că trebuia să lăsăm un spațiu față de clădirea din spate, de 10 metri, pentru a pun putea primi avizul ISU”, a mai adăugat Cosmin Tabără.
„Mă bucură să văd că în sfârșit se întâmplă unul dintre stadioanele mereu promise. Știu că se vorbea de un stadion nou încă de când eram jucător aici, mai bine de un deceniu în urmă.

Avem nevoie de acest stadion, avem nevoie de mai mult sprijin, din partea tuturor, autorități, mediu privat și suporteri, pentru a putea face performanță, pentru a putea fi din nou acolo sus, pentru a putea scoate din nou capul în Europa”, a punctat managerul general al clubului de fotbal Politehnica Timișoara, Costel Pantilimon.

La eveniment au fost prezenți primarul Dominic Fritz, viceprimarii Ruben Lațcău și Cosmin Tabără-Amânar, alături de managerul general al SSU Politehnica Timișoara, Costel Pantilimon și sportivi remarcabili care au contribuit la gloria fotbalului timișorean de-a lungul timpului.

Oficialitățile au dat startul lucrărilor, înlăturând, simbolic, primele lopeți de pământ la locul construcției. Tot la fața locului a fost introdus în pământ un mesaj, într-o „capsulă a timpului” pentru generațiile care se vor bucura de investiția care demarează acum.
Reprezentanții SSU Politehnica Timișoara au înmânat primarului o minge semnată de marii jucători care au evoluat în echipamentul alb-violet și un tricou cu însemnele clubului, de asemenea, semnat de vedetele care au contribuit la prestigiul echipei de pe Bega.
Juniorii de la Poli au jucat un scurt meci demonstrativ, finalizat doar cu câștigători: tinerii sportivi au fost premiați de municipalitate, iar participanții s-au bucurat de momente frumoase, care ne arată că sportul timișorean are un viitor cert.

Pe suprafața de aproape 53.000 mp, Primăria Municipiului Timișoara va amenaja o parcare cu peste 430 de locuri dar și o zonă verde tip parc cu acces liber, dotată cu mobilier urban, iluminat exterior și prevăzută cu echipamente de joacă pentru copii. Totodată, vor fi amenajate drumuri de acces și căi pietonale, inclusiv o zonă de accesibilitate pietonală tip piață publică la evacuarea din incinta stadionului.

Investiția Primăriei Timișoara se ridică la 115 milioane lei, bani de la bugetul local, și va fi gata în 2 ani și 3 luni. Viitorul stadion va putea găzdui atât competiţii oficiale de fotbal, cât şi antrenamentele echipelor din centrele de copii şi juniori. De asemenea, acesta va fi o locaţie optimă pentru evenimente şi concerte mari.

Alte subiecte :

Hala de lactate din Piața Badea Cârțan a fost modernizată

SC Piețe SA Timișoara a finalizat un amplu proiect de modernizare care a fost implementat la Hala de lactate din Piața...

Donatorii de sânge primesc tichete de masă în valoare de 280 de lei

Studenții la medicină organizează, la nivel de țară, campania „Donează sânge, fii erou!”. Cei care doresc să doneze sunt așteptați la centrul de Transfuzie...

Colterm reia încălzirea

Citește și :