22.7 C
Timișoara
joi 30 mai 2024

Situaţie dramatică la frontiera dintre Bulgaria și Grecia. Români, prinşi la mijloc

Punctele de frontieră dintre Bulgaria și Grecia sunt blocate în totalitate în ambele sensuri, pe durată nedeterminată! Ministerul Afacerilor Externe încearcă să-i ajute pe românii nevoiţi să aştepte.

Prin punctele de frontieră Kulata — Promahonas, Ilinden — Exochi, Kapitan Petko Voievoda — Ormenion, Zlatograd — Thermes, Ivailovgrad — Ciprinos și Makaza-Nimfea nu se permite trecerea niciunui tip de autovehicul!

Autoritățile bulgare au recomandat turiștilor evitarea traversării tuturor punctelor de frontieră cu Grecia și utilizarea rutelor alternative prin Macedonia.

MAE cere autorităţilor consulare din Grecia să ofere asistenţă şoferilor români prinşi în blocaje

Ambasadorul României la Atena și consulul general al României la Salonic au primit instrucțiuni de la conducerea MAE pentru a transmite autorităților elene de resort importanța deblocării imediate a frontierelor și a reluării traficului de persoane și mărfuri, date fiind consecințele umanitare și financiare ale situației blocajului actual, nu numai asupra celor două state, dar și asupra întregii regiuni, având în vedere faptul că granița bulgaro-elenă se află pe axe paneuropene de transport.

Misiunile diplomatice și consulare ale României de la Sofia, Atena și Salonic au primit instrucţiuni să acorde asistență, de orice natură, conducătorilor auto români care sunt nevoiți să aștepte în punctele de frontieră ale Greciei, precum și sprijin logistic conducătorilor auto vizați de blocaje, pentru a-i îndruma în punctele de frontieră sau pe drumurile care, eventual, nu sunt afectate de greve.

Începând din 17 februarie, reprezentanți ai oficiului consular român la Salonic, cu sprijinul poliției și al altor autorități locale, s-au deplasat zilnic la punctul de trecere al frontierei eleno-bulgare Promahonas-Kulata, unde au distribuit cetățenilor români medicamente, apă și alimente.

Recomandările MAE pentru cetăţenii români

Având în vedere că nu pot fi prevăzute evoluțiile situației din teren, Ministerul Afacerilor Externe recomandă insistent cetățenilor români să se informeze asupra situației înainte de a porni la drum și, în măsura în care este posibil, să urmeze rute ocolitoare sau să evite tranzitarea zonelor afectate de blocajele existente la punctele de frontieră.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro și reamintește că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația Călătorește în siguranță (disponibilă gratuit în App Store și Google Play), care oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de alertare, în cazul în care apar situații speciale.

Războiul nervilor la punctele de frontieră dintre Bulgaria și Grecia

Urmare a întreruperii circulației pe partea elenă, ca urmare a acțiunile fermierilor eleni, transportatorii bulgari au adoptat măsuri de retorsiune, blocând la rândul lor intrarea autovehiculelor dinspre Grecia în Bulgaria. Drept urmare, s-au format cozi uriaşe, de mii de maşini, pe zeci de kilometri, de ambele părți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :