Serviciile secrete: ISIS pregătește atentate în Europa, după modelul celor din Sri Lanka

246

ISIS „plănuiește un nou val de atacuri teroriste din Marea Britanie și Europa”, folosind „celulele crocodil”, cred serviciile secrete britanice, după ce s-a descoperit că cel care a plănuit atacurile cu bombă din Sri Lanka a fost radicalizat de ”John Jihadistul”.

MI5 investighează noi planuri ale ISIS de a comite un val de atacuri în Marea Britanie și în Europa, folosind celule „crocodili” compuse din agenți inactivi, care au petrecut puțin timp în Siria și nu sunt în bazele de date, scrie Daily Mail. O astfel de ”celulă crocodil” a fost și cea din Siria condusă de Abdul Lathief Jameel Mohamed, de 36 de ani. Despre acesta, agențiile de informații occidentale cred că a fost conducătorul atentatului din Ziua de Paște din Sri Lanka.

Surse din MI5 au explicat că există temeri serioase că gruparea teroristă se bazează acum, după ce și-au pierdut teritoriile din Siria și Irak, pe celulele regionale pentru a-și desfășura activitatea.

În același timp, serviciile secrete britanice încearcă să stabilească cu exactitate tot ce a făcut Mohamed în perioada petrecută în Marea Britanie și să vadă dacă această perioadă a însemnat ceva în radicalizarea sa.

După ce a realizat studiile superioare în Marea Britanie și Australia, unde se crede că a format legături cu extremiștii locali, Mohamed a călătorit în Siria pentru a se alătura grupării Stat Islamic în 2014. Odată ajuns în Siria, a devenit membru al unei celule occidentale a Isis numită „Legiunea”, care îi includea printre membrii săi și pe Mohamed Emwazi, cunoscut și ca John Jihadistul.

Citește mai mult pe libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ