Sensul giratoriu de la strada Baader este o fantezie copiată de pe internet

1131

Consilierul județean Mihai Ritivoiu ține să facă câteva precizări extrem de importante legate de o recentă declarație a primarului Nicolae Robu.

Cu câteva zile în urmă a făcut mare emulație în mediul virtual dar și în presa obișnuită o idee ce părea destul de interesantă. Se vorbea de o premieră la nivel de oraș (dacă nu chiar națională). A fost arătată o planșa frumos desenată cu o lucrare fantezistă ce reprezenta un sens giratoriu suspendat la zece metri înalțime la trecerea peste liniile ferate de la strada Baader.

Poveastea stă de fapt cu totul altfel, în opinia consilierului județean. Este un plan al Guvernului României și al CFR-ului ce prevede realizarea unui mai amplu culoar european de circulație feroviară ce va lega orașul Caransebeș de Arad trecând prin Timișoara. Este un proiect cu fonduri europene și de partea de studiu de fezabilitate deja se ocupă o prestigioasă firmă străină. Odată realizată întreaga lucrare aceasta va permite circulația cu viteze de 160 km/h pe două linii alăturate. Momentan se știe doar că pe teritoriul orașului nostru vor fi trei treceri peste linia ferată. Dar, cum până la data limită a finalizarii studiului de fezabilitate mai este încă destul de mult, nu se poate încă vorbi sub nicio formă de un giratoriu suspendat. Este doar o simpla fabulație. Nici firma ce face studiul nu poate spune mai mult până la termenul limita de 31 decembrie 2017. Abia după aceea va începe etapa proiectului de lucru propriu-zis ce ar putea ține cam șase-opt luni. Zilele trecute a avut loc o întâlnire a proiectantului cu specialiștii din județ din domeniul feroviar pentru unele detalii preliminare. Străinii s-au arătat intrigați că edilii locali sțiu mai bine decât ei cum va fi trecerea peste linii, când încă nu s-a stabilit nimic. Oricum între o trecere peste linii și un sens giratoriu este o mare diferență.

Ca o primă concluzie, proiectele fanteziste culese de pe internet cu sensuri giratorii dintr-un șantier din China nu au nimic cu proiectul local. Ba mai mult Primăria municipiului nu are nicio contribuție în acestă viitoare lucrare. Mihai Ritivoiu crede că este doar o laudă găunoasă cu obiective ce vor fi făcute de alții. Sunt doar declarații exhibiționiste.

„E regretabil că au apărut aceste informații false, că opinia publică este indusă în eroare și că ne-au fost prezentate niște planșe poate descărcate de pe internet și nu niște studii foarte clare, niște ridicări topografice sau măsuri de expropiere ori costuri. Trebuiau arătate niste măsuri de degrevare a traficului rutier în zona șantierului. Acestea sunt problemele la care așteptăm răspunsuri de la Primăria Timișoara și nu soluții fanteziste care nu sunt făcute pe banii lor. Ne bucură că măcar au dispărut aiurelile cu metroul!”, a concluzionat consilierul județean Mihai Ritivoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ