Se va rezolva, în sfârșit, problema finanțării sportului la Timișoara? Cluburile primesc o ”gură de oxigen”

639

Primăriile au primit „verde” pentru alocarea a 5% din buget către cluburile sportive școlare și universitare. În plus, de acum, cluburile sportive publice și private pot primi spre administrare sau folosință, gratuită, imobile care deservesc activitatea sportivă.

Autorităţile administraţiei publice locale alocă sume pentru finanţarea infrastructurii şi activităţii sportive, inclusiv pentru cluburile sportive şcolare şi universitare, în limita a minimum 5% din buget, a decis, ieri, Senatul.

Senatorii au adoptat, cu 107 voturi ”pentru” şi 5 abţineri, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 38/2017 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu amendamente aduse de Comisia pentru învăţământ. Ordonanţa prevedea ca un procent de până la 5% din bugetul autorităţilor locale să fie destinat finanţării activităţilor sportive, acest text fiind modificat de Comisia de învăţământ pentru a permite finanţări de peste 5% din buget. Comisia pentru învăţământ a făcut şi alte modificări la ordonanţă şi a introdus mai multe articole noi. Astfel, cluburile sportive publice şi private pot primi spre administrare şi/sau în folosinţă gratuită, potrivit legislaţiei, imobile care deservesc activitatea sportivă, baze şi instalaţii sportive. Aceste baze sunt considerate patrimoniu sportiv şi nu-şi vor schimba destinaţia, prevede textul adoptat.

”Federaţiile sportive naţionale deţin drepturile de natură comercială, precum şi dreptul de a-şi da acordul operatorilor de pariuri în a utiliza rezultatele sportive pentru competiţiile organizate de aceste federaţii. Sumele obţinute din această activitate se alocă cluburilor sportive şcolare, universitare, municipale, publice şi private şi pentru combaterea fraudelor şi a manipulării rezultatelor în sport. Din sumele încasate, federaţiile sportive alocă minimum 5% cluburilor şcolare sportive, universitare şi municipale”, prevede un text nou adoptat de senatori.

Proiectul este un prim pas pentru sprijinirea sportului. Senatul este prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ