Se taie copaci la greu, în mod ilegal, oamenii sesizează și… cam atât!

181

Tot mai mulţi cărăşeni sesizează tăieri ilegale de arbori din Munţii Banatului. Ultimele verificări ale ecologiştilor din judeţul Caraş-Severin au scos la iveală faptul că pe Dealul Cioara, deasupra caselor de pe strada Murelor şi în zona Minda, toate situate în imediata apropiere a municipiului Reşiţa, se taie copacii la greu fără avize de la autorităţi.

„Modul haotic de realizare a acestor tăieri, precum şi înformaţiile furnizate de cetăţeni sau apărute în presa locală, au dat senzaţia că este vorba tăieri ilegale de arbori.În acest context, GEC Nera s-a adresat prin scrisoarea nr. 1317/08.03.2017 Gărzii Forestiere Timişoara şi a cerut un punct de vedere în legătură cu legalitatea acestor tăieri.

În răspunsul furnizat de Garda Forestieră Timişoara prin scrisoarea nr. 2026/03.04.2016 se afirmă că în toate cazurile sesizate a fost vorba de tăieri ilegale de arbori motiv pentru care au fost aplicate amenzi operatorilor care au exploatat lemn în parchetele deschise în aceste zone.

GEC Nera consideră că cuantumul mic al amenzilor aplicate, atât în cazul tăierilor de arbori din pădurile situate în imediata apropiere a Municipiului Reşiţa cât şi din alte părţi ale judeţului Caraş – Severin, nu reprezintă o modalitate de stopare a acestor fenomene iar acestea pot fi diminuate şi stopate prin intensificarea controalelor efectuate de autorităţile direct responsabile”, transmit ecologiştii.

Ecologiştii spun că doar prezenţa în păduri a autorităţilor şi a inspectorilor de la Garda Forestieră îi va descuraja pe cei care taie arbori ilegal.

„Faţă de cele prezentate solicităm public Ministerului Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Mediului verificarea în comun a modului de exercitare a autorităţii de control a tăierilor de arbori în judeţele Caraş Severin şi Mehedinţi, în special în cazul tăierilor de arbori din pădurile situate în imediata apropiere a Municipiului Reşiţa precum şi în interiorul parcurilor naţionale Semenic – Cheile Caraşului şi Domogled – Valea Cernei”, mai spun cei de la GEC Nera.

LĂSAȚI UN MESAJ