Se scumpește RCA!

313

Potrivit unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), tarifele de referință pentru polițele auto obligatorii (RCA) s-au scumpit. Tariful de referinţă mediu ponderat în funcţie de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei, cel anterior, în urcare cu 9%, iar pentru persoane juridice este de 1.752 lei comparativ cu 1.574 lei, adică un plus de 11%.

Tariful de referinţă este un reper pentru consumatori în ceea ce priveşte preţul poliţelor auto obligatorii şi reprezintă, împreună cu factorul N, elementele în baza cărora este stabilit pragul aferent încadrării unui asigurat în categoria de client cu risc ridicat.

Tarifele de referință au fost calculate, potrivit prevederilor legale, în funcţie de:
-tipul asiguratului (persoană juridică/persoana fizică);
-categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.);
-vârsta asiguraţilor în cazul persoanelor fizice;
-caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).

Cadrul legislativ primar şi secundar actual, introduce prevederi şi instrumente noi pentru piaţă, printre care se numără şi un sistem de bonus-malus care răsplăteşte comportamentul corect în trafic. Astfel, şoferii care ajung la clasa maximă de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de primă, faţă de reglementările anterioare, care erau de 32%. De asemenea şoferii corecţi primesc o reducere de 50% la RCA, faţă de cei cu risc ridicat, care vor plăti până la 180%. Tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață”, conchid reprezentanţii ASF.

LĂSAȚI UN MESAJ