La Centrul de Afaceri au fost lămurite unele probleme ale ocupării locurilor de muncă. Foto-Video

239

Așa cum era plănuit deja de mai multă vreme, azi a avut loc la Centrul de Afaceri de pe bulevardul Eroilor de la Tisa un seminar deosebit pentru cei care vor să afle ce legi mai reglementează relațiile de muncă.

Mediul economic de la noi din județ ar trebui să fie (și în general este) informat despre cele mai noi modificări cu privire la tot ce înseamn[ angajarea corectă a forței de muncă. Este evident că fără o predictibilitate a acestor norme nu se pot face proiecții pe termen lung de mișcare a forței de muncă și de actele necesare pentru a fi în regulă în relațiile dintre lucrători și cei ce-i angajează.

Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș a continuat alături de specialiștii de la AJOFM seria de întâlniri ce explică net și pe înțelesul tuturor aceste noi legi. Temele aduse în discuție de Simona Potîng, director executiv al AJOFM Timiș au fost despre:
Structura șomajului în județul Timiș și facilități acordate angajatorilor prin aplicarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completarile ulterioare. Faptul că șomajul este la cote foarte mici la noi în județ este doar un fals lucru pozitiv. De aici se trag și ponoase, nu doar avantaje. Așa cum au mai observat și alți operatori, în mediul economic este tot mai greu de a găsi muncitori calificați necesari în intreprinderi. Cei ce ar fi dispuși să vină cer salarii uneori nerealiste. Iar cei ce chiar le merită sunt atrași de la o firmă la alta, din țară sau de peste hotare.

A mai fost luată în discuție forma în care serviciile de tip EURES vin să sprijine activitatea angajatorilor. Nu au fost ocolite nici opiniile sprijinite pe observații serioase asupra a ceea ce se va întâmpla pe această piață fluctuantă a muncii în anul ce a început.

Alături de cele peste 30 de firme ce au fost interesate de aceste subiecte ale seminarului de azi au mai fost prezenți și specialiști din județul vecin, Arad, pentru a confirma că au, în general, aceleași probleme și la ei în zonă.

„Aceste seminarii sunt importante atât pentru noi ca Agenție de Ocupare a Forței de Muncă, ca și principal actor al forței de muncă, dar și pentru angajatori, pentru ne cunoaște atât activitatea în mod special, cât și sprijinul pe care îl putem acorda noi către ei. Asta pentru a se dezvolta și a-și putea atrage personal. Angajatorii sunt informați. Dar ne bucurăm de orice inițiativă și orice apropiere de aceștia, așa cum este acestă invitație a Camerei de Comerț, ce este binevenită, mai ales că am avut noutăți legislative și modificări în legislația noastră. Dar este vorba și de o inițiativă a noastră, când, prin diferite acțiuni pe care le inițiem noi, încercăm să păstrăm legătura permanent. Și în cazul în care apar nevoi speciale să ajungem la cunoștința lor cât mai grabnic cu putință”, a declarat directorul Simona Potîng.

LĂSAȚI UN MESAJ