Se deschid graniţele! Liber la circulaţie între Timiş, Ungaria şi Serbia

300
Se apropie aniversarea parteneriatului existent între judeţul Timiș, Ungaria și Serbia. În 26 mai este sărbătoarea DKMT protocolul de colaborare pentru dezvoltare, şi atunci graniţa comună dintre cele 3 state va fi deschisă timp de o zi.

Euroregiunea DKMT (română Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, maghiară Duna-Körös-Maros-Tisza, sârbă: Dunav-Kriš-Moriš-Tisa sau Дунав-Криш-Мориш-Тиса) este o regiune europeană de colaborare transfrontalieră, înființată în 1997, între România, Ungaria si Serbia.

La Triplex Confinium, locul unde se întâlnesc cele 3 ţări, va avea loc o ceremonie şi graniţele vor fi deschise de reprezentanţii celor 3 ţări: Igor Mirović – preşedintele Guvernului Provincial Voivodina (preşedinte în exerciţiu al DKMT), Călin Dobra – președintele Consiliului Județean Timiș, Kakas Béla – președintele Consiliului Judetean Csongrád.Triplex Confinium este cel mai vestic punct din România, în comuna Beba Veche. O zonă restrânsă în jurul acestui punct se consideră teritoriu neutru faţă de cele trei ţări. Tot în acest punct este amplasată o bornă piramidală, cu trei laturi, fiecare orientată către ţara respectivă şi având însemnată stema fiecărui stat.Pe partea românească, în afara stemei, mai este înscrisă şi data „4 VI 1920”. (semnarea Tratatului de la Trianon)
În prezent există în derulare proiectul de construcţie a unui parc industrial „Triplex Confinium”, care va avea amplasat un centru administrativ exact pe punctul de întretăiere a graniţelor şi spaţii industriale pe teritoriul fiecărui stat.

LĂSAȚI UN MESAJ