Școala dăunează grav sănătății. Se va trece la sistemul de învățământ de tip pară mălăiață…

359

E minunat pe rețelele de socializare. E cool și superdemocratic. Și nu scapă nici un subiect, terestru sau extraterestru, analizelor explozive și profunde ale reprezentanților societății umane. Și tot ca de fiecare dată, vei găsi toată gama de păreri avizate și abuzate de care este nevoie, ca într-un rogvaiv al gurilor mereu mișcătoare.

Iată mai jos un dialog, surprins pe o rețea de socializare, pornit de la o… inițiativă cetățenească. Cineva propune o grevă în fața Guvernului pentru „o oră mai rezonabilă pentru a merge la școală”…

– Prima grevă cetățenească ar trebuie să înceapă la 6 ani, toți copiii în fața Guvernului, pentru schimbarea programului cu o oră mai rezonabilă pentru a merge la școală.

– Nu toți copiii, doar cei ai căror părinți încep programul la 9.

– Asta ar însemna să fie greva părinților, nu a copiiilor. Mă refeream la dreptul copiilor de a dormi un pic mai mult.

– Da, știu, dar foarte mulți copii se trezesc la 5.30 și merg la grădiniță și creșe de la 6, asta pentru că părinții nu au cu cine-i lăsa. Deci, degeaba le dai dreptul dacă nu au și posibilitatea să facă asta.

– Dar de ora 11 (UNSPREZECE) ce spuneți? 🙂 E real, într-un liceu din București, pentru clasa a 11-a. Deci, nici dimineața, nici după-amiaza. N-au timp să facă nimic dimineața, când trebuie să plece de acasă la 10.

– Eu îi trezesc la 7.15-7.30. La 7.45 pleacă de-acasă. I-am învățat ca la pompieri. Le-am dat să aleagă somn mai mult și viteză la mâncat și echipare sau lălăială și somn mai puțin. Au ales prima variantă.

– Viteza la mâncat dăunează grav sănătății! Înghit aproape nemestecat apoi stomacul e pus în mișcare odată cu efortul fizic etc!

– O grevă ar trebui să se facă pentru a învăța toți elevii într-un singur schimb. Sunt elevi care încep orele la 14. Sunt elevi (de profesională) care au 7 ore pe zi în 3 din cele 5 zile.

– AAAA….mersi. Asta am spus-o prin clasa II-a – când le-am propus colegilor să mergem la școală și să ne culcăm toți în curte ca protest 🙂 mama s-a făcut verde la față, săraca, când a auzit ce propusesem și eu nu înțelegeam de ce era așa speriată 🙂

– Păi, au schimbat programul. În unele grădinițe se fac câte două-trei schimburi. Există program de grădiniță și de la 11 la 16, 14-19, etc.

– Ah! Păi, și ce facem cu toți părinții care își duc copiii cu mașina la școală?

– Eu locuiesc în Londra. (fiul meu începe programul la 9). Oricum la 7 jumătate se trezește singurel.

– Chiar așa. Fiul meu începe la 7:30 de marți până vineri, doar luni având de la 8. Pentru asta se trezește la ora 6, ceva complet anormal, după mine…

Până la urmă, dialogul este chiar unul dus în limitele bunului simț, mai ales față de numeroasele alte dialoguri argumentate cu interjecții, strigături și emotigrame injurioase și obscene. Pe de altă parte, se poate observa limpede că există o lipsă de dialog între instituție și cetățean. Dar într-un învățământ românesc tot mai lipsit de vlagă, de efort, de valoare, de responsabilitate și de respect, parcă nimic nu mai suprinde…

LĂSAȚI UN MESAJ