Schimbări în sistemul pensiilor de stat! Ce noi măsuri dorește să ia executivul

434

Guvernul îşi va prezenta viziunea asupra sistemului pensiilor de stat luna viitoare, a anunţat, ieri, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. El a spus că executivul vrea să facă sistemul de pensii publice mai eficient şi mai transparent, astfel încât fiecare contribuabil să ştie exact care este situaţia banilor săi.

„Să ne asigurăm că Pilonul I va lucra la fel de transparent şi de eficient cum o face un privat, în sensul că fiecare contribuabil să primească acasă să ştie, domnule, atâţia bani am câştigat, atât s-a acumulat, asta este situaţia mea, cum este la Pilonul II astăzi, primiţi acele informări, deci automat să ştie transparent totul, omul să fie sigur că primeşte acei bani atunci când va ieşi la pensie. Doi la mână: spunea cineva că nu se pot face investiţii din Pilonul I pentru că e deficit. Păi logic. Dar dacă vă uitaţi partea asta cu creşterea salarială din 2018, doar până în prezent sunt 5 miliarde de lei la contribuţii sociale, ca urmare a creşterilor de salarii, deci 5 miliarde de lei doar până astăzi! Nu spun până la final de an, deci acel deficit deja el scade foarte mult. Noi, anul ăsta, am estimat, dacă nu mă înşel, 7 miliarde deficitul pe pensii”, a decalrat Eugen Teodorovici.

Ministrul finanţelor a mai spus că nu se poate vorbi despre naţionalizarea Pilonului II de pensii, pentru că acestea nu sunt pensii private, ci reprezintă o parte a fondurilor publice administrate privat. Şi ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că legea pensiilor a fost finalizată şi va fi făcută publică în curând.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ