SCANDAL URIAŞ în sănătate, legat de centrele de transplant! Ministrul sănătăţii, acuzat că vrea să muşamalizeze un deces! Ce spital din Banat e implicat?

972

Un nou scandal zguduie sistemul sanitar. Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, acuză nereguli grave la Agenţia Naţională de Transplant şi la unele centre de prelevare din ţară, directorii de spitale îl acuză pe ministru că încearcă să muşamalizeze decesul unei persoane.

” În octombrie am trimis Corpul de Control la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), a trezit reacţii negative. Corpul de Control a verificat prin sondaj patru centre de prelevare şi în toate aceste patru cazuri au fost găsite nereguli majore. Centrele verificate sunt din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa. Agenţia Naţională de Transplant a acreditat aceste centre chiar dacă nu îndeplineau criteriile, nu aveau aparatura necesară detectării morţii cerebrale. Vor fi verificate toate centrele acreditate. La Agenţia Naţională de Transplant nu există proceduri de prelevare. Nu există un registru al organelor prelevate, deşi era o obligaţie a ANT, a fost încălcată legea 90. În lipsa registrelor, fiecare spital îşi întocmeşte propriile liste. Am găsit la ANT probleme privind un proiect european, doctorul Adrian Luscalov presta servicii pentru doctorul Luscalov Adrian, am înaintat o sesizare către Agenţia Naţională de Integritate privind existenţa unei posibile stări de conflict de interese”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Totodată, Vlad Voiculescu a anunţat că vor fi sesizate autorităţile competente pentru suspiciuni de fals şi uz de fals la Autoritatea Naţională de Transplant.

„Există suspiciuni la cheltuirea banului public. Există un caz în care un şofer a semnat un raport. S-a încălcat legea 95 de către doctorul Luscalov prin desemnarea doctorului Zota în funcţia de coordonator. Nu există această funcţie. Între 2013-2016, Consiliul Ştiinţific nu s-a întrunit decât de patru ori, deşi era obligatoriu să o facă lunar, iar o parte dintre membri sunt decedaţi. Vom sesiza autorităţile competente pentru suspiciuni de fals şi uz de fals.Autoritatea Naţională de Transplant va face o reevaluare a tuturor centrelor de recoltare a organelor”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu a precizat, în ceea ce priveşte Spitalul Sfânta Maria din Capitală, că îşi reafirmă îndoielile că acesta a fost acreditat în mod judicios, că unitatea spitalicească nu a mai făcut un transplant hepatic din primăvară şi că nu există un contract cu un doctor specialist.

Totodată, ministrul Sănătăţii a mai declarat că a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti să permită Ministerului Sănătăţii să trimită Corpul de Control la Spitalul Sfânta Maria pentru a verifica achiziţiile făcute. Vlad Voiculescu i-a cerut primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, ca „dacă nu are nimic de ascuns”, să dea curs acestei solicitări.

Ministrul Sănătăţii face, prin declaraţiile avute miercuri prin care a acuzat nereguli grave la mai multe centre de prelevare organe şi la ANT, o „perdea de fum” pentru a acoperi decesul unui om aflat pe listele de aşteptare la Spitalul Sfânta Maria, potrivit managerului unităţii, Narcis Copcă.

„Am pus pe listă pacienţi români conform acreditării Guvernului tehnocrat, acreditare necontrazisă de niciun document niciodată, valabilă la ora la care vorbim, valabilă şi acum o săptămână. Dânsul cu bună ştiinţă, nu a plătit pacienţilor care aveau nevoie de transplant pulmonar transplantul într-o clinică acreditată. Neplătind transplantul, aceştia nu s-au operat. Neoperându-se, au murit, şansa lor de viaţă a fost 0. În rest avem tot ceea ce trebuie ca să funcţionăm să facem mâine un transplant. Singurul lucru care lipseşte este plata lui de către programul de sănătate. Dânsul nu dă ca ministru avize, nu retrage avize, poate să aibă credinţe, păreri, idei, dar dânsul era obligat să plătească dreptul asiguraţilor. (…) Ministerul refuză să plătească dreptul asiguraţilor români. Domnul ministru a scos plata, el personal”, a declarat Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria.

Managerul Spitalului Sfânta Maria îl acuză pe ministru, indirect, de moartea unui om aflat pe listele de aşteptare.

„El acum face o perdea de fum pentru a-şi asigura, nu mai vrea să răspundă pentru că probabil a sperat să nu fie niciun deces pe această listă. Iată ca din nefericire pe 10 octombrie a fost acest deces deşi în luna septembrie a fost întrebat de către doctorul Zota privind existenţa unui plămân la Spitalul de Urgenţă şi dacă putem să îl montăm pacientului aflat într-o stare critică. Dânsul a refuzat. Dacă a refuzat să plătească acest serviciu, de ce trebuie să răspundem noi pentru refuzul dânsului neexprimat într-un document, într-o acuzaţie, în orice? A trimis ieri Inspecţia Sanitară de Stat să controleze transplantul în acest spital. Inspecţia nu a găsit nicio deficienţă acestui spital. Tot ce spune dânsul sunt declaraţii, nu are niciun document să susţină”, a mai precizat Narcis Copcă.

„Ministrul Vlad Voiculescu are de dat nişte explicaţii pentru că atâta vreme cât spitalul are acreditare, nu am înţeles care sunt acuzaţiile domnului Voiculescu. Tot ceea ce ţine de dotarea tehnică a spitalului, de administrarea clădirii ţine de Primăria Capitalei, dar actul medical ţine de Ministerul Sănătăţii. Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi Ministerul Sănătăţii au încălcat legea nealocând sumele necesare Spitalului Sfânta Maria. Au fost plămâni din România transportaţi către Viena, iar pacienţi din alte ţări au beneficiat de aceştia. Mi se pare strigător la cer să avem un ministru al Sănătăţii care să nu fie interesat de viaţa pacienţilor, ci să fie mult mai interesat să trimită pacienţii la Viena. Să verifice achiziţiile, dar tratarea bolnavilor nu are nimic de-a face cu actul medical. Ieri domnul ministru a trimis Inspecţia Sanitară de stat din trei judeţe la Sfânta Maria, controlul s-a finalizat azi-noapte şi nu au găsit nimic. Şi atunci cine răspunde pentru pacientul care a decedat fiindcă nu a avut parte de transplantul de plămân la acest spital acreditat? La această întrebare trebuie să răspundă domnul ministru!”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ