Săptămâna Europeană a Tineretului și Culturii, ediția a 16-a, în Banat-VIDEO

704

Săptămâna Europeană a Tineretului şi Culturii reunește în perioada 31 iulie – 06 august ansambluri folclorice din toate colțurile Europei. Festivalul își propune să aducă publicului bănățean un cocktail nonconformist de dansuri tradiționale.

Europaische Jugend- und Kulturwoche sau EJKW este un festival care se desfășoară din doi în doi ani, având gazdă câte un ansamblu membru al circuitului. Debutul acestei ”săptămâni” a avut loc în anul 1986 sub umbrela organiației de tineret Deutsche Jugend des Ostens din Germania, cu scopul de a depăși prejudecățile și barierele dintre culturile europene prin inițierea unor parteneriate. Parteneriatele avea să se transforme în prietenii trainice.

Anul 2016 aduce acest festival în orașul de pe Bega. Cea de-a 16-a ediție este una aniversară pentru că se împlinesc trei decenii de la înființarea festivalului. Evenimentul s-a desfășurat neîntrerupt în toți acești ani.

Grupurile participante Villanders-Trilolul de Sud, Italia, Vetra-Lituania, Rhenania Alliance- Franța, San Gemiliano-Sardinia, Italia, Postiguet-Spania, The Milesians Clanna Mileadha- Irlanda, Leowey-Ungaria și gazdele ediției, Banater Rosmarein-România, vor susține patru spectacole în regiunea Banatului.

Spectacolele vor avea loc după următorul program:

Spectacolul festiv de deschidere – luni, 01.08, ora 18.00 la Casa Adam-Muller-Guttenbrunn, Timișoara,

Spectacol folcloric-marți, 02.08 ora 18.00 la Centrul Cultural Deta,

Specatcol folcloric- joi, 04.08 ora 18.00 la Căminul Cultural Zăbrani,

Specatcol festiv de gală- vineri, 05.08 ora 18.00 Casa Tineretului Timișoara.

”Deviza Uniunii Europene este ”Unitate  în Diversitate!” Nimic nu poate ilustra mai bine această expresie, decât un festival de folclor pentru tineret, organizat la Timișoara”, spune Ovidiu Ganț, Deputat al Forumului Democrat al Germanilor în Parlamentul României.

”Pentru mine, Săptămâna Europeană a Tineretului și Culturii înseamnă tradiție, prietenii, șansa de a cunoaște mentalitatea altor culturi, dar și de a împărtăși aceeași pasiune – dansul, cu peste 200 de persoane”, spune Andreea Lăpugean, membru oganizator al acestui eveniment și dansator cu vechime în anasamblul folcloric Banater Rosmarein.

foto: rosmarein.ro

LĂSAȚI UN MESAJ