Sabotaj! Primăria Timişoara este acuzată de organizatorii unui festival de film

148
Nu au primit finanţare de la bugetul local, nu au primit spaţiu de desfăşurare şi acum sunt sabotaţi în mod direct. Acestea sunt acuzaţiile aduse Primăriei Timişoara de organizatorii festivalului de film european, Ceau, Cinema!. Aceştia spun că nu au avut susţinere niciodată, dar că anul acesta sabotajul este direct.
„Suntem sabotați în mod direct de Primăria orașului. Caravana Metropolis aduce filme și la Timișoara, cu avizul Primăriei, în Parcul Rozelor, cu intrare liberă. Ieri am aflat că s-a reprogramat Caravana chiar în săptămâna cu festivalul nostru. Până zilele trecute, organizatorii Caravanei au comunicat peste tot că vin în săptămâna de după Ceau, Cinema!. Noi i-am anunțat colegial încă de la începutul anului, când am fixat datele, tocmai pentru a nu ne suprapune. N-ar trebui să fie foarte greu să eviți suprapunerea. Nu e ca și cum sunt așa multe festivaluri de film în Timișoara. Inițial am crezut că pur și simplu oamenii n-au știut, au uitat – chiar dacă oricine poate verifica pe site sau pe cover-ul nostru de Facebook, unde sunt scrise datele cu litere mari. Apoi am înțeles adevărul. Nu le pasă, nici unora, nici altora”, au transmis organizatorii Ceau, Cinema!.
Cei care organizează festivalul mai spun şi că, în aceste condiţii, Timişoara va pierde un festival important, pentru că în acest ritm ei vor fi nevoiţi să renunţe la evenimentul care strange anual mii de spectatori.
“În loc ca publicul să câștige două evenimente, are de pierdut. Primăria, față în față cu titlul de Capitală Culturală Europeană, nu pare să aibă încă un calendar cu evenimentele din oraș, nu are o viziune coerentă. Prin acțiunile sale, lasă de înțeles că dacă există o strategie, aceea este de eliminare a sectorului cultural independent. Printr-o simplă programare din pix se distruge munca unei echipe de 10 oameni, timp de un an de zile. Dar festivalul (în situația asta nu suntem doar noi) nu are cum să crească consistent atunci când este ignorat cu bună știință, când infrastructura cinematografică a rămas sub nivelul anului 1998, când nu e sigur dacă orașul va avea un cinema de artă în 2021. Poate că și Primăria Timișoara ar trebui întrebată direct: domnilor edili, aveți de gând să respectați angajamentele asumate prin titlul de Capitală Culturală Europeană și să adoptați o strategie coerentă care sprijină, și nu sabotează asociațiile culturale și evenimentele pe care încearcă să le organizeze în oraș?”, mai spun organizatorii Ceau, Cinema!.
Festivalul de film va avea loc în perioada 19-22 iulie, la Timişoara şi Gottlob. Ceau, Cinema! va avea loc în Timişoara la Sala 2 a Teatrului Național, sala mare a Teatrului Maghiar, spațiile de la Casa Artelor, la Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul şi la Centrul Cultural Ambasada, respectiv în Gottlob, prima localitate din mediul rural care a reuşit să-şi reabiliteze cinematograful.

LĂSAȚI UN MESAJ