Franţa organizează Le Grand Tour. România are şi ea o părticică

201

Le Grand Tour, o amplă operațiune dedicată turismului cultural, în Franța – prima destinație turistică mondială. Unul dintre evenimentele înscrise în Grand Tour, operațiunea Gout de France / Good France, va avea loc atât pe teritoriul Franței cât și în străinătate, inclusiv în România.

„Atacată în adâncul inimii sale, Franța a plătit în 2015 un tribut greu barbariei care se opune idealurilor sale de pace, toleranță și deschidere către lume. Patruzeci de întâlniri culturale organizate în țara noastră între ianuarie și iulie 2016 doresc, împreună pentru prima oară, să exprime prin intermediul acestui Grand Tour importanța pe care o acordăm toți primirii în Franța a tuturor culturilor și tuturor tipurilor de public. Cultura franceză, înseamnă și curiozitatea pentru culturile altora. Toți artiștii știu acest lucru și îl trăiesc în fiecare zi. În această calitate salut inițiativa lui Ministrului de externe Laurent Fabius și îi doresc acestui Grand Tour să primească, în diferitele sale etape, această diversitate culturală care, din multe privințe, constituie cel mai frumos patrimoniu imaterial al umanității”, a declarat actrița Isabelle Huppert, ambasadoare a evenimentului Le Grand Tour.

Le Grand Tour reunește evenimente de anvergură care nu mai au nevoie de nicio prezentare precum: Festivalul de film de la Cannes (11 — 22 mai), Sărbătorile maritime internaționale de la Brest (13 — 19 iulie), Festivalul Internațional de artă lirică de la Aix-en-Provence (7 — 27 iulie) sau Festivalul de teatru de la Avignon (7 — 30 iulie), dar și altele inedite printre care : deschiderea Cetății Vinului de la Bordeaux (1 iunie), Festivalul de literatură Etonnants Voyageurs de la Saint-Malo (14 — 16 mai), Festivalul internațional al grădinilor de la Chaumont-sur-Loire (4 mai — 1 noiembrie) sau Festivalul Normandia Impresionistă (16 aprilie — 26 septembrie).

„Turismul memoriei” are un loc aparte în această agendă culturală prin comemorările dedicate bătăliilor de la Verdun (29 mai) și Somme (30 iunie—2 iulie), în contextul centenarului Primului Război Mondial.

De la o noapte a ideilor la festivaluri dedicate cărților, benzilor desenate, artei grădinilor, dansului, cinematografiei, muzicilor sau artelor plastice, publicul larg este invitat să descopere cele 46 de etape ale Le Grand Tour prin intermediul unei hărți interactive disponibilă accesând acest link.

Franța are peste 1.200 de muzee, 1.500 de festivaluri, 14.100 de monumente și 41 de situri clasate în patrimoniul UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ