România a făcut pentru moldoveni mai mult decât multe “autorități vremelnice” moldovenești

588

În istoria modernă a Republicii Moldova, cetățenii de rând au putut asista, în calitate de actori activi, la numeroase perturbări politice și sociale. Totodată, cel mai sincer, devotat și necondiționat prieten și partener al cetățenilor Republicii Moldova, a fost, este și va rămâne – România (în pofida unor acțiuni nu tocmai prietenoase ale “autorităților vremelnice” moldovenești, care la diverse perioade de timp au vărsat venin peste frații de peste Prut).

Peste un milion de cetățeni moldoveni și-au putut recăpăta cetățenia română, fapt ce le-a permis accesul la numeroase drepturi și libertăți. În calitate de cetățeni români, implicit ai Uniunii europene, au văzut cu ochii proprii ce înseamnă progres, stil european de viață și respect față de cetățean.

O importanță deosebită pentru cetățenii Republicii Moldova o au proiectele de interconectare, menite să le asigure accesul la resurse energetice, continuând cu renumita Autostradă a Unirii, inițiative care cu certitudine se vor materializa cu abrogarea roaming-ului dintre cele 2 maluri ale Prutului, pentru a asigura legături și mai strânse ale cetățenilor aceleiași națiuni române.

Cetățenii Republicii Moldova își exprimă gratitudinea pentru cele peste 1000 de școli, grădinițe și creșe reparate de statul Român, unde viitoarele generații au acces la condiții îmbunătățite, resimțind din vârstă fragedă grija fraților de peste Prut. Mai sunt din cei ce încă nu conștientizează sacrificiul făcut de autoritățile române, unde și astăzi un număr semnificativ de școli și grădinițe nu dispun de blocuri sanitare în clădire. În aceste condiții, autoritățile din România au continuat reparația grădinițelor și școlilor din Republica Moldova, fiind adesea supuși unui val de critici din partea cetățenilor români, care considera ca grija autoritatilor trebuie să fie prioritatile interne.

Chiar și în timpuri dificile, atunci când criza pandemică s-a accentuat, România a făcut un gest fără precedent, donând necondiționat cetățenilor Republicii Moldova, echipamente de protecție și tratament. Medicii români s-au supus riscului pentru a salva cetățeni moldoveni.

România a fost alături de cetățenii Republicii Moldova, în momentele de cumpănă, bucurie, provocări și succese, la fel ca atunci când Republica Moldova în 2013 a fost numită “Istoria de succes” a Parteneriatului Estic. România întotdeauna a împărtășit Republicii Moldova cele mai bune practici, salutând succesul autorităților moldovenești, în procesul de apropiere de Uniunea Europeană.

În condițiile în care, în unele situații statul român a făcut mai mult pentru cetățenii Republicii Moldova, decât autoritățile centrale proprii, IDEP Moldova a dezvoltat un program destinat cetățenilor moldoveni, bazat pe cele mai bune practici de peste Prut. Vorbim de programul ECIPES, care ar putea fi realizat de către Comisia Europeană în beneficiul a 17% din populația Republicii Moldova(200 mii familii), 50% primării (500) și 2.000 tineri, cu vârste 8-35 ani. Acest concept de proiect, propus spre realizare Comisiei Europene, a fost discutat în Republica Moldova, România, Bruxelles si Strasbourg, cu cele mai importante instituții, iar opiniile acestora au fost incluse în varianta finală a conceptului1. Pentru acest program în perioada anilor 2021-2022 sunt necesare 40 milioane euro. Totodată, „autoritățile vremelnice ale Republicii Moldova” nu au îndeplinit condițiile acordului UE-RM pentru suport macro-financiar, fapt ce a dus la anularea alocării tranșei de 40 mil euro, destinate Republicii Moldova.

Acest program a fost discutat cu mai mult de 60 de eurodeputați, în special din Delegația Română, care au susținut programul ECIPES pe parcursul ultimelor 15 luni. Pentru a dezbate acest concept de program, au fost organizate mai multe evenimente: o dezbatere în Parlamentul European urmată de o recepție, reuniuni și mese rotunde, devenite realitate prin implicarea eurodeputatului domnul Traian Băsescu, ex-Președintele României, care a fost si gazdă a acestui eveniment extraordinar – dezbaterea din Parlamentul european. Încrederea noastră în faptul că acest program este util, realizabil, necesar și solicitat de cetățenii Republicii Moldova, a venit și cu susținerea personalităților notorii pentru Republica Moldova și Parteneriatul Estic. Suportul mai multor eurodeputați este deosebit de important, pentru că tocmai ei reprezintă toti cetățenii europeni indiferent de naționalitate, ei fiind vocea popoarelor. Fiind un program destinat direct cetățenilor Republicii Moldova, ajutorul venit din partea reprezentanților aleși in legislativul cetățenilor UE reprezintă o validare a utilității, novației, eficienței și necesității programului.

IDEP Moldova, susținut de cei mai importanți eurodeputați români, a adresat o scrisoare președintelui României dl. Klaus Werner Iohannis, cerând-i acestuia sprijinul. Acest demers a fost făcut întrucât este bine-cunoscută notorietatea Excelenței Sale, atât in Romania cat si la nivel extern,  domnia sa bucurându-se și în rândul cetățenilor români din Republica Moldova de un sprijin fără precedent, fapt demonstrat de ultimul scrutin prezidențial din România, unde a fost susținut de peste 96% de moldoveni. Sprijinul cerut de vocea civica domnului președinte ar consta în a adresa o solicitare autorităților din UE, pentru direcționarea celor 40 milioane euro destinate inițial gestiunii autorităților centrale ale Republicii Moldova (anulate de Bruxelles din cauza neasumării obligațiilor), către programul ECIPES, printr-o administrare europeană cu destinație direct către cetățenii Republicii Moldova.

Avantajul  implementării directe de către Comisia Europeană este legat de corectitudinea alocărilor si cheltuirii fondurilor, având uriașul potențial de a deveni  o istorie de succes. Acest program propune managementul proiectelor direct de către Comisie, eventual cu susținerea sau prin intermediul României, prin utilizarea simplă a unei platforme online – eu4ecipes- care va avea și avantajul de a  asigura contactul direct cu beneficiarii finali: cetățenii, primarii și tinerii din Republica Moldova. Gestiunea on-line va facilita obținerea suportului autorităților europene direct din Bruxelles în timp util.

Programul ECIPES își propune să sprijine trei categorii de beneficiari, din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022):

  1. tinerii cu vârste între 18-35 de ani, pentru a-și lansa o afacere (finanțări de 5000 euro pentru domeniul serviciilor ; 15000 euro pentru producție- din care 12 000 de euro fiind destinate achiziționării echipamentelor sau utilajelor);
  2. primăriile moldovenești, care sunt înfrățite cu primăriile din UE și care organizează cel puțin o activitate anuala comună cu acestea, pentru a susține financiar un proiect de dezvoltare locală a cărui valoare totală nu depășește 20 000 de euro, din care 10 000 de euro sa fie limita sprijinului financiar al UE;
  3. cetățenii moldoveni, pentru a-i sprijini financiar in reînnoirea electrocasnicelor (frigider, mașină de spălat, TV) la nivel ecologizant A +++. Sprijinul prevede alocarea sumei de 100 de euro/cetățean, cu recuperarea echipamentelor uzate.

Mai multe detalii despre acest program găsiți aici – !COMUNICAT DE PRESĂ România a făcut pentru moldoveni mai mult decât multe autorități vremelnice Moldoven

1 COMENTARIU

  1. […] Suntem impresionați în mod pozitiv și de reacția de susținere deschisă a presei pentru subiectul programului ECIPES: putereaapatra.ro, europunkt.ro,transilvaniabusiness.ro, ziaruldeiasi.ro, caleaeuropeana.ro, arq.ro, IPN, Radio Chișinău, TVR Moldova, Moldova9, Spotmedia.ro, AgerPres, Arad24.ro, CaleaEuropeană, Europunkt, Albasat, AxialTV, EuropaLiberă, Criticnational.ro, ViaClujTV, NOI.md, Transilvaniabusiness, Ziarul de Iasi, Astazi.ro, Ziarulprofit.ro, Libertatea.ro, Ziuanews.ro, HotNews.ro, Ziarelive.ro, TVR Moldova, Stiripesurse.ro, RadioChisinau, IPN.md, Punct.news, PulsulGeostrategic.ro, e-politic.ro, Europunkt.ro, Gazeta-Afacerilor.ro, Finantare.ro, Ploiesti.online, EuropaLiberă, Spotmedia.ro, Bucovinaonline.ro, Jurnaluldearges.ro, banatulazi.ro, s.a. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.