Ripensia – UTA, nicio rivalitate. Încă

348

Când baronul Neumann înființa UTA (numită, la început, ITA), în 1945, Ripensia se pregătea să dispară, sub cizma grea bolșevică instaurată în țară după Al Doilea Război Mondial.

Cum UTA a evoluat din start în prima divizie, iar Ripensia nu a mai ajuns acolo în perioada postbelică, între cele două echipe nu este nicio rivalitate. Chiar dacă reprezintă orașele atât de vecine și de dușmane (în fotbal) Arad și Timișoara. S-au întâlnit în Cupa României, un incredibil 3-0 pentru ”Ripi”, acum patru ani, însă au fost, atunci, condiții speciale.

Poate fi, acum, începutul unei rivalități.

Roș-galben-albaștrii au patru titluri naționale, ultimul în 1938, două Cupe ale României și un titlu la juniori. Roș-albii, șase titluri (cele mai multe pentru un club din afara Capitalei, la egalitate cu o altă timișoreană de legendă, Chinezul), tot două Cupe și cinci titluri la juniori. În total, nu mai puțin de 20 de trofee!

Cele două se vor întâlni azi, în nocturna palidă de pe prea marele și prea ruginitul stadion de tip sovietic de lângă Județean.

Ambele au, acum, probleme, fiind în a doua treime a clasamentului ligii secunde. Porniți la start ca mari favoriți la promovare, după două baraje ratate în varianta ”Bătrâna Doamnă”, arădenii au avut un tur dezastruos, cu trei antrenori și o înfrângere pe ”Dan Păltinișanu”, 1-2 cu ASU Politehnica. Ripensiștii, în schimb, abia promovați, au pornit ca din pușcă. Amăgitor, pentru că a urmat o serie neagră, ce a avut drept consecință plecarea antrenorului Remus Steop.

În locul său, pe bancă a revenit, după doi ani și jumătate, Radu Suciu, ”locotenentul” lui Radu Ienovan la reînființarea din 2012. Radu Suciu, arădean (dar nu utist) care a cunoscut apogeul carierei de fotbalist la Timișoara, în 1980, cu Poli câștigătoare a Cupei României.

Ultimul trofeu cucerit de vreo echipă de pe Bega! Și au trecut de-atunci 37 de ani. Vă vine să credeți?

Doamne, cum mai trece timpul!…

LĂSAȚI UN MESAJ