Revista „Patrimonium Banaticum”, la al șaselea volum, după zece ani de întrerupere. Foto

315
Astăzi, la sediul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, a avut loc lansarea în variantă tipărită a celui de-al șaselea volum al publicației Patrimonium Banaticum, în care semnează 24 de specialiști în aproape 20 de articole grupate în aproximativ 350 de pagini.
Despre revistă au vorbit: dr. Sorin Vlad Predescu – directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, Ion Marin Almăjan – fondator al revistei, dr. Florin Drașovean – cercetător științific și dr. Victor Bunoiu – consilier DJC. De asemenea, lansarea acestui număr al revistei Patrimonium Banaticum a fost completată vizual de expoziția de fotografie “Orașul nevăzut”, expoziție semnată de Daliana Iacobescu și găzduită de Kafe Klapka.
Primul număr al revistei a apărut în 2002, au fost editate 5 numere, până în 2007, şi din lipsă de fonduri a fost întreruptă timp de zece ani, anul acesta fiind reluată, apărând cel de-al şaselea număr
“Această publicație este una foarte importantă pentru toți cei care sunt interesați de patrimoniul cultural al acestei zone și nu numai. Am strâns între copertele ei articole interesante atât pentru specialiști cât și pentru publicul larg, pe subiecte legate de patrimoniu mobil, imobil, restaurare sau istorie. Sunt materiale scrise de oameni care… se simt bine în acest domeniu: al protejării, promovării și conservării patrimoniului cultural.“ – a spus Victor Bunoiu, coorodnator al proiectului.
În paginile acestei reviste găsim semnătura unor oameni de valoare ai Banatului precum: Octavian Cristian Rogozea, care vorbeşte despre “Descoperiri neolitice şi eneolitice trecut în judeţul Timiş” ; Doina Benea, cu “Observaţii privind producţia opaiţelor romane lucrate la roată în provincia Dacia” ; Andreea Foanene, cu “Icoane Bănăţene pe sticlă” ; Dan Vlase “Cetatea Timişoara între cercetare şi valorificare” ; Gabriel Szekely, prezintă “Arhitecţi creatori ai Stilului Neoromânesc în zona Banatului” ; Hedy M-Kiss, cu “Steagul aniversar al reuniunii de cântări a meseriaşilor din Jimbolia , 1893-1910” ; Minodora Damian cu “Viaţa mondenă timişoreană între cercetare şi valorificare”, şi multe alte nume cu teme interesante.
“O idee bună trebuie continuată. După un deceniu de absență a revistei Patrimonium Banaticum am decis, împreună cu colegii mei de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș să reluăm această publicație care a fost și este necesară pentru istoria eforturilor de cercetare și valorificare a patrimoniului din Banat și vestul României. Un patrimoniu bogat și relevant pentru identitatea noastră, insuficient cercetat, esențial însă pentru identitatea noastră ca popor și comunitate.”, a declarat Sorin Vlad Predescu, director al Direcției Județene pentru Cultură Timiș.
Volumul este structurat pe șase secțiuni: Patrimoniu arheologic, Patrimoniu arhitectural, Patrimoniu mobil, Conservare-restaurare patrimoniu, Legislație patrimoniu, management cultural, educație culturală și Istorie .
„Acest număr al revistei Patrimonium Banaticum nu face decât să continue o misiune pe care şi-au asumat-o alţii înaintea noastră şi faţă de care facem o reverenţă”, a mai spus Sorin Vlad Predescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.