Restricţii ridicate de luni în tot mai multe state din Europa

108

Europa intră de mâine într-o nouă fază a relaxării măsurilor de carantină impuse de pandemie. După aproape două luni de izolare totală, Italia, cel mai afectat stat european de epidemia de coronavirus, revine treptat la viaţă.

Ies din izolare şi grecii, iar Spania şi Germania continuă planul de relaxare. În continuare, în toate aceste state, relaxarea nu poate fi totală. În continuare trebuie respectate reguli stricte de igienă şi distanţare socială.

ITALIA
Italienii îşi petrec ultima zi în carantină.

De mâine, 4 mai, oamenii vor avea voie să circule între localităţile din aceeaşi regiune, în scop profesional, medical sau pentru vizitarea familiei.

Se redeschid parcurile şi grădinile, fabricile, magazinele mici, restaurantele şi cafenele, dar doar pentru comenzi, mâncarea va putea fi consumată în continuare doar acasă şi la birou.

Pe 11 mai, se vor redeschide supermarket-urile, magazinele de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Iar de pe 1 iunie, saloanele de înfrumuseţare, restaurantele şi barurile.

Şcolie vor rămâne închise până în septembrie, iar în ce priveşte reluarea călătoriilor în scop turistic, deocamdată nu există niciun plan.

SPANIA
În Spania, copii şi adulţi pot ieşi deja din casă pentru plimbări scurte.

De mâine, 4 mai, pot redeschide şi diverse afaceri mici. De exemplu, frizeriile şi alte domenii care lucrează pe bază de programare pot primi din nou clienţi, dar un singur client poate fi în acelaţi timp în salon.

Tot de mâine, măştile devin obligatorii în transportul public.

În Insule Baleare şi Canare, se vor putea redeschide majoritatea magazinelor, muzeelor, hotelurilor, restaurantelor şi barurilor, dar cu implementarea măsurilor de distanţare socială. În restul ţării, aceste măsuri se vor aplica de pe 11 mai.

BELGIA
Mâine începe relaxarea carantinei şi în Belgia.

Oamenii pot merge la medic şi pentru probleme care nu sunt considerate urgente. Se redeschid magazinele de articole textile şi cetăţenii vor putea face sport în aer liber în grupuri de 3.

Masca este obligatorie pentru toţi cei care au peste 12 ani. De săptămâna viitoare, toate magazinele îţi pot relua activitatea, iar din 18 mai, elevii pot reveni la şcoală, dar într-o clasă nu pot fi mai mult de 10 școlari.

UNGARIA
Şi peste graniţă, în Ungaria, viaţa începe să revină la normal.

De mâine, va fi permis restaurantelor, hotelurilor şi cafenelelor să-şi deschidă grădinile şi terasele.

Pot fi deschise ştrandurile şi muzeele în aer liber. Serviciile pot fi furnizate fără restricţii, sunt premise antrenamentele şi evenimentele sportive cu circuit închis pentru amatori şi profesionişti.

În capitala Budapesta, oraşul cel mai afectată de epidemia de coronavirus, vor fi menţinute restricţiile de circulaţie. De asemenea, persoanelor în vârstă li se cere să rămâne deocmadată la domiciliu şi să îl părăsească doar pentru treburi urgente.

GERMANIA
În Germania, care a început relaxarea măsurilor de carantină pe 20 aprilie, de mâine, 4 mai, în unele landuri, copii pot reveni la şcoală.

Îşi pot relua activitatea saloanle de înfrumuseţare, muzeele, lăcaşurile de cult, grădinile zoologice care nu au făcut încă acest lucru. Şi aici devine obligatorie purtatea măştii de protecţie.

GRECIA
Grecia redeschide şi ea de mâine magazinele mici şi a saloanelor de înfrumuseţare, urmând ca din 11 mai să îşi reia activitatea magazinele mari, cu excepţia mall-urilor care îşi pot relua activitatea la 1 iunie.

Tot de pe 11 mai se pot reîntoarce treptat la şcoală şi elevii. Şi aici sunt obligatorii măştile în spaţiile publice şi transportul în comun, iar angajaţii îşi pot începe ziua de lucru decalat pentru a nu supraaglomera transportul public. Deplasarea de poate face, în această primă fază, doar în interiorul aceleaşi regiuni.

CROAŢIA
Croaţia începe de mâine, 4 mai, a doua fază a relaxării carantinei.

Sistemul sanitar public şi privat îşi poate relua activitatea normală, cu unele excepţii.

Saloanele de înrumuseţare şi frizeriile se pot redeschide şi ele, iar de lunea viitoare, se vor redeschide mall-urile, grădiniţele şi şcolile, iar oamenii se pot aduna în grupuri mai mari de 10 persoane, desigur, cu respectarea măsurilor de distanţare socială.
Sursa: MediafaxLĂSAȚI UN MESAJ