REPORTAJ. Cu mască sau fără mască. Cât de greu se găsesc și câtă lume și le permite FOTO-VIDEO

387

O veche emisiune de divertisment TV se numea astfel pe timpuri. Se poate aplica și acum motto-ul ei. Am vrut să vedem pentru cititorii noștrii cum e de fapt situația pe teren și în magazine. Cât de greu este să găsești măști de protecție și, mai cu seamă, câtă lume le poartă deja, înainte de intrarea în vigoare a hotărârii Comitetului pentru Situații de Urgență.

Măsura ar fi foarte bună dacă ar fi aplicabilă ușor. Prețul măștilor de protecție a „explodat” extrem de rapid. Cu două luni în urmă, o mască simplă se găsea la 50 de bani, în farmaciile din centrul orașului, sau doar 35 de bani la angrosiști. Acum, se tot clamează de către unii edili că acestea ar costa „doar” doi sau trei lei, dar nimeni nu spune unde se găsesc asemenea chilipiruri.

Procurarea măștilor nu este o joacă de copil. Cu atât mai mult cu cât în Timișoara au devenit obligatorii în spațiile publice. Majoritatea farmaciilor au avut până mai ieri stocuri apropiate de zero, în ciuda asigurărilor primite că nu este o problemă. Brusc, situația s-a schimbat. Aproape toate farmaciile vizitate azi s-au dovedit a fi bine aprovizinate. Adică măști de protecție se găsesc la TOATE cele văzute din centru până în zona de sud a orașului. Doar mănușile erau ici colo lipsă. Dar și acestea se găsesc la peste 90 la sută din farmacii. O problemă ar mai fi prețurile, pentru cei care nu dispun de venituri mari.

Foarte important de reținut, în farmacii materialele de protecție se pot cumpăra și la bucată sau la pereche, spre deosebire de alte magazine, fie și online, unde, de regulă, sunt la pachete destul de mari de 50 sau 100 de bucăți. Cine are noroc mai poate găsi astfel de mărfuri la mici magazine cu alt profil, cum ar fi la cele de semințe, ori la cele cu materiale de construcții, ori chimicale. E greu de spus dacă respectă aceleași standarde sau dacă e vorba de orice fel de standard. Prin intermediul comerțului electronic se pot comanda astfel de materiale de protecție. Dar nu este la îndemâna oricui.

Cei trecuți de o anumită vârstă nu se descurcă cu internetul sau nu au încredere în acest fel de comerț. Mai este o problemă în achiziționarea mănușilor de protecție. Acestea sunt în numeroase feluri dar în realitate se găsesc doar cele de mărime mică, în pachete de câte o sută sau în cel mai bun caz câte cincizeci. Este greu pentru un pensionar să investească „dintr-un foc” atâți bani. De un timp diverși antreprenori sau chiar mici afaceriști anunță că produc măști de protecție. Dar unde se vând este în continuare un mister pentru simplul cumpărător.

La o coadă din fața unei farmacii câțiva clienți care așteptau pentru alte cumpărături sau pentru rețete compensate au comentat aceste aspecte. O doamnă ne explică cum e cu masca:
– Eu folosesc un șal peste gură, că așa am înțeles că ar fi bine.
Vine și replica unui dom mai în vârsta, ce caută medicamente, dar vrea să întrebe și de măști:
– Eu mi-am făcut din șervet de hârtie. Cred că e la fel de bun. Că nici alea albastre nu par să fie mai dese. Dacă aș găsi cu doi lei poate iau vreo zece bucăți. Mai mult nu pot să dau. Dacă sunt cu șapte sau zece lei nu am cum să-mi cumpăr. Nu am pensie specială. Și nici nu sunt ministru!

O altă doamnă ne întreabă dacă știm ceva despre măști gratuite.
– Ați auzit ceva dacă primim de la primărie ceva măști? Eu așa am auzit, da nu cred!? Așa ar fi normal. Dacă sunt obligatorii, de ce nu primim?!

O altă întrebare (deloc deplasată) era legată de posibilitatea de a găsi măști mai micuțe pentru copii. Dacă va începe școala elevii ar trebui dotați cu astfel de filtre. Șirul de probleme ridicate la o simplă discuție era din ce în ce mai mare. De asemenea am primit o propunere de a se găsi astfel de mănuși și măști de protecție la orice alimentară sau în piețe. Lumea oricum merge la aprovizionare și ar putea să cumpere în magazinele cu alimente. Astfel ar evita alte plimbări inutile pe la depozitele de materiale de construcții ce oricum nu sunt la îndemână.

Cele mai simple (și ieftine) măști se găsesc în zona pieței Dacia. Sunt doar 3,5 lei. În rest de la piața Maria până la strada Reșiței sunt de la 4 la 4,5 și 5 lei cele de unică folosință. Iar cu 9 lei se pot cumpăra măști ce se pot dezinfecta și folosi de mai multe ori. Mănuși de protecție simple se găsesc cu prețul de 1,80/ perechea. Dar în general sunt mărimi mai mici  (S). De asemenea, nu mai este vorba nici unde de o penurie de alte materiale atât de necesare. Geluri bactericide se pot găsi în mai multe locuri. Un caz mai aparte este cel al spirtului medicinal. Acesta se găsește cu ușurință la magazine de diverse profiluri dar ceva mai greu în farmacii.

Un alt aspect ciudat al acestui preriplu în căutarea măștilor este faptul că în ciuda abundenței de produse majoritatea lucrătorilor nu prea doresc să vorbească deschis. De parcă ar fi timorați că fac o treabă atât de necesară și utilă populației. În mai multe locuri am fost îndrumați să aflăm date de la șefii de la București.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.