Repere în istoria informaticii românești, la Universitatea Politehnica Timișoara

364

Muzeul Universității Politehnica Timișoara a fost gazda unui eveniment de suflet prilejuit de aniversarea a 50 de ani de la înființarea primelor cinci licee de informatică din România (la București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara), 55 de ani de la prima promoție cu specializarea Calculatoare electronice din România, apărută la Politehnica timișoreană, precum și 60 de ani de la punerea în funcțiune, la Institutul Politehnic Timișoara, a MECIPT-1, primul calculator din mediul universitar din România.

Având ca temă „Repere în istoria informaticii românești”, evenimentul, inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara în colaborare cu Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, sub egida Alianței Române a Universităților Tehnice – ARUT, a reunit, online, cadre didactice din învățământul preuniversitar și superior, directorii liceelor de informatică, decani ai facultăților de calculatoare, specialiști în domeniul IT din cele cinci centre universitare (București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara) și a fost transmis live pe Facebook.
În debutul reuniunii, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing.

Florin Drăgan, a subliniat că, foarte probabil, la data la care a fost emisă Hotărârea Consiliului de Miniştri privind înființarea primelor licee de informatică, după ce universitățile începuseră, doar de câțiva ani studiile în domeniul calculatoarelor, nimeni nu avea cum să prevadă amploarea pe care urma să o ia atât învățământul, cât și industria IT. Evenimentul a fost astfel definitoriu pentru istoria ultimilor 50 de ani a României, prin prisma faptului că în momentul actual, procentul domeniilor IT și Comunicații în PIB-ul României a ajuns, în perioada pandemiei la aproape 7%, cu tendița de creștere spre 10%, și asta în condițiile în care doar circa 2.3% din populația activă lucrează în aceste domenii. De asemenea, rectorul în funcție al UPT a menționat preocupările pentru întărirea parteneriatelor dintre mediul preuniversitar și cel universitar, cu scopul de a-i menține în țară pe tinerii performanți, cu preocupări în domeniul ITC, pentru a construi împreună societatea viitorului.

Prima parte a reuniunii a cuprins transmisiuni alternative din cele cinci centre universitare, de unde reprezentanții liceelor și ai facultăților cu profil de calculatoare s-au întâlnit online și au sărbătorit împreună 50 de ani de colaborare. În cadrul discuțiilor, au fost rememorate atât începuturile învățământului în domeniul informaticii în România, cu greutățile inerente, curajul de a dezvolta o curricula nouă sau de a studia limbaje de programare fără a avea calculatoarele de astăzi la dispoziție, dar au fost subliniate bunele relații de parteneriat stabilite între liceele de informatică și facultățile de profil, evoluția învățământului în domeniu, rolul din ce în ce mai important al informaticii în societatea tot mai tehnologizată de azi.

Astfel, au luat cuvântul prof. Cerasela Bociu, director al Liceului Teoretic „Grigorie Moisil” Timișoara, prof.univ.dr.ing. Marius Marcu și conf.univ.dr.ing. Ovidiu Baniaș, decan, respectiv prodecan al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UPT, prof.univ.dr.ing. Simona Lache – prorector al Universității Transilvania Brașov, Carmen Andrei, director al Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” Brașov, conf.univ.dr.ing. Mihnea Moisescu, Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnica din București, lect.univ.dr.ing. Giorgian Neculoiu, de la Universitatea Tehnică de Construcții București, prof.univ.dr.ing. Daniela Popescu, prorector al Universității Tehnice Cluj-Napoca, prof.univ.dr.ing. Liviu Miclea, decan Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, prof. Dana Vaida, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, prof.univ.dr.ing. Vasile Ioan Manta și conf.univ.dr.ing. Adrian Burlacu, decan, respectiv prodecan al Facultății de Automatică și Calculatoare, Universitatea Gheorghe Asachi Iași, conf.univ.dr.ing. Andrei Stan, director Departament Calculatoare, Universitatea Gheorghe Asachi Iași, prof. Adina Romanescu, director al Liceului „Grigore Moisil” Iași.

În încheierea primei părți a evenimentului, în fiecare din cele cinci centre universitare, reprezentanții universităților prezente la întâlnire au oferit directorilor liceelor de informatică diplome aniversare, în semn de recunoaștere a meritelor deosebite aduse dezvoltării acestui domeniu, creșterii calității învățământului preuniversitar, prin dăruirea tuturor celor care au contribuit la formarea unor generații întregi de profesioniști ce au făcut și fac cinste în continuare școlii românești.

În partea a doua, reuniunea aniversară „Repere în istoria informaticii românești” s-a referit mai mult la cei 55 de ani de la prima promoție din România cu specializarea Calculatoare electronice, apărută la Institutul Politehnic Timișoara, și 60 de ani de la punerea în funcțiune a MECIPT-1 (acronimul de la Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara), primul calculator alfa-numeric din România și primul din mediul universitar. La eveniment au luat parte prof.univ.dr.ing. Vasile Baltac, președinte al ATIC – Asociația pentru Tehnologia informației și Comunicații din România, dr.ing. Dan Bedros, președinte al Comitetului Director al Universității Politehnica Timișoara și fost director general al Alcatel România, cercetătorul științific Horia Gligor, toți fiind parte din primele colective care au lucrat pe MECIPT-1. Aceștia au rememorat activitățile de pionierat în domeniul calculatoarelor, dar au vorbit și despre evoluția spectaculoasă a domeniului IT, de la „știința reacționară” de la începuturi și până la calculatoarele cuantice de azi.

De asemenea, prof.univ.emerit dr.ing. Vladimir Crețu și prof.univ.dr.ing. Mihai Micea, fostul și actualul director al Departamentului de Calculatoare din cadrul Universității Politehnica Timișoara au prezentat repere istorice referitoare la Centrul de Cercetare MECIPT al Institutului Politehnic Timișoara, Centrul de Calcul Electronic din cadrul IPT, Catedra de Calculatoare, dar și evoluția de-a lungul celor 55 de ani de Şcoală Superioară IT în România.

MECIPT-1 reprezintă un pas important în istoria tehnicii de calcul din România, în condiţiile în care prin intermediul său multe generaţii de studenţi şi chiar profesori universitari au învăţat cum funcționează un calculator electronic şi să programeze.
De asemenea, au fost create premisele pentru înființarea primei secții de specializare în calculatoare din România. Prima promoție de ingineri cu specialitatea calculatoare electronice a absolvit Politehnica din Timișoara în 1966. A fost indiscutabil meritul profesorului Alexandru Rogojan, care s-a luptat mult pentru înființarea specializării, dar fără îndoială faima MECIPT-1 ca prim calculator în învățământul superior a contat mult la Ministerul Învățământului pentru obținerea aprobării.

Centrul de Calcul deservit de absolvenții acesteia a fost nucleul viitoarei industrii IT din zonă. Creatorii MECIPT -1, Wilhelm Lowenfeld și Iosif Kaufmann, au fost decoraţi de preşedintele ţării în 2003 cu cel mai înalt grad – Steaua României în grad de Cavaler -, pentru contribuţia lor la dezvoltarea tehnicii de calcul în România. La inițiativa lui Horia Gligor și a lui Dan Bedros calculatorul MECIPT-1 a fost expus într-o secție a Muzeului Banatului, în anul 2001, iar pe parcurs a fost restaurat. În prezent, MECIPT-1 a revenit la Universitatea Politehnica Timișoara, fiind piesa centrală a Muzeului UPT, alături de alte exponate care evidențiză rolul de pionierat al Politehnicii timișorene în dezvoltarea tehnicii de calcul din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.