9.8 C
Timișoara
vineri 1 martie 2024

REMIX ID la final de an cultural 2023

Anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii a însemnat pentru proiectul Remix ID o serie întreagă de evenimente destinate recuperării, documentării și promovării etniilor bănățene și a tradițiilor lor.

Vă reamintim aici câteva din aceste momente din activitatea proiectului de-a lungul anului 2023:
La începutul anului s-a gândit și produs o cutie suvenir, un relicvar emoționant care adună povești despre Timișoara multiculturală, fragmente de viață, material original, texte, grafică, rețete, cărți poștale și activități despre etniile conlocuitoare din Banat. Materializată după 6 ani de documentare pe teren, cutia suvenir este un cadou perfect pentru cei care doresc să descopere
istoria și cultura acestei regiuni din România!
În 19 mai 2023, Remix ID a organizat un eveniment care a combinat arta cu știința: NUCLEUS by U:KUSTIK – un performance sonor aflat la intersecția dintre om și tehnologie. Întâlnirea compozitorului cu publicul timișorean a fost organizată în colaborare cu Forumul Cultural Austriac din București, parte a inițiativei #newtogether. NUCLEUS, gândit de artistul austriac Ulrich Schleicher / U:KUSTIK, este un cadru sonor performativ, construit pe baza mișcărilor fizice ale artistului și a undelor creierului său transmise printr-un neurotransmițător. Temele om și mașină, digitalizare și schimbare socială precum și întrebări care gravitează în jurul inteligenței artificiale și al „Studiilor critice de date” fac parte din actuala sa explorare artistică.
Apoi, în perioada 19-25 iunie 2023 am organizat Școala de formare Remix ID – un program care s-a adresat învățătorilor și pedagogilor din învățământul primar din Timișoara și județul Timiș, care și-au dorit să dobândească abilități teoretice și practice de educație interculturală și pedagogie alternativă interdisciplinară, cu focus pe problematicile minorităților etnice. Un număr de 12 profesori au fost selectați din mai multe școli din localitate și din județul Timiș. Programul pedagogic a avut ca obiectiv introducerea unor noi pedagogii în școlile cu acces limitat la cultura contemporană și s-a bazat pe patru module centrale: Pedagogia artistică alternativă ca metodă experențială de învățare – lector Mirela Stoeac-Vlăduți; Corpul – identitate și transformare – lector Olga Diana Török; Scriere creativă – istorii alternative – lector Cristian Vicol; Gândire critică și meta-identitate – lector Alis B. Stratan.
Zilele trecute a avut loc la Cinema Victoria ultima reprezentație din acest an a spectacolului Remix ID: Ethnic Love Mix Vol. 12 – Folclorul etniilor minoritare remixat, jucat cu sala plină.

Organizatorii s-au simțit minunat înconjurați de un public de toate vârstele, dar și de mulți copii din gimnaziu și liceu, de la școli speciale destinate elevilor cu dizabilități. Pentru ei spectacolul a fost o șansă de a regăsi și de a reforma o legătura cu lumea și viața bunicilor lor, de a redescoperi sărbătorile, porturile populare, dansurile și rețetele tradiționale ale unei lumi tot mai îndepărtate de traiul nostru urban și puternic tehnologizat. La final am purtat o discuție cu ei, iar interesul lor ne-a încurajat și ne-a transmis că tradițiile Banatului sunt pe cale de a fi redescoperite și îndrăgite de o nouă generație.
Ethnic Love Mix Vol. 12 – Folclorul etniilor minoritare remixat, spectacol regizat de Olga Török, este recuperarea muzicii tradițonale, a portului popular, a astronomiei bunicilor într-un fel inedit – prin remixarea lor cu sound-urile și beat-urile fresh al genurilor muzicale de azi și cu mișcările de dans ale orașului. Cine am fost, cine suntem, cine putem deveni – fără a discredita nici ancestralul, dar nici modernul. Curiozitatea tinereții devine vârsta pe care o putem retrai oricând, iar bunicii noștri o retraiesc prin bucuria tinerilor dansatori care se află pe scena.
În plus, a continuat procesul de documentare al etniilor bănățene, cu interviuri luate reprezentaților comunităților slovace, maghiare, ucrainene și aromâne, îmbogățind astfel portofoliul identitar al proiectului.
Nu în ultimul rând, în toamnă echipa Remix ID a susținut o serie de ateliere gândite pentru copii și adolescenți, la MV sci-art, despre literatură, fotografie, dans, biologie, știință și tehnologie cu artiști și oameni de știință din domeniu.
A fost un an bogat!
Ne vedem în 2024 cu alte și alte proiecte faine!
Proiectul face parte din programul Timișoara 2023 – CapitalăCulturalăEuropeanăși este finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.
Mai multe detalii, aici:
Site: https://www.remixid.ro/en/
Facebook: https://www.facebook.com/remixedidentity
Instagram: https://www.instagram.com/remixedid/
Youtube: https://www.youtube.com/@remixid402

Alte subiecte :

Marian Vasile și-a anunțat oficial candidatura pentru postul de primar al Timișoarei | Foto-Video

Cu o zi înainte de Mărțișor, fostul manager al județului Timiș, dar și fost vicepreședinte al Consiliului Județean, în mandatul 2013-2015, Marian Constantin Vasile...

Primăria Timișoara continuă să sprijine Societatea de Transport Public în rezolvarea deficitului de șoferi de autobuz

Primăria Timișoara și  Societatea de Transport Public (STPT) continuă demersurile de eficientizare a transportului în comun. Astfel, un autobuz din parcul...

Citește și :