Reguli privind prevenirea incendiilor pe durata activităților desfășurate în aer liber

132

Pe timpul sezonului cald, multe persoane aleg să petreacă timpul liber în mijlocul naturii, unde, de multe ori, utilizează surse de foc în spații deschise, mai ales pentru activitățile gen picnic sau camping. Crește astfel riscul de producere a unor incendii care pot avea ca efect distrugerea de hectare întregi de pășune sau păduri, distrugerea unor gospodării sau chiar pierderea de vieți omenești.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” al judeţului Caraş-Severin reamintește cetățenilor faptul că principalele cauze generatoare de incendii de pădure sunt utilizarea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, aruncarea la întâmplare a resturilor de țigări aprinse, jocul copiilor cu focul sau utilizarea focului deschis pe timp de vânt.

Pentru evitarea producerii incendiilor, care pot avea urmări grave, pe timpul utilizării focului deschis la activitățile de picnic recomandăm cetățenilor să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

 • focul deschis nu se va utiliza în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt;
 • prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement se va face numai în locuri special amenajate, în condiții şi la distanțe de siguranță care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;
 • se vor respecta următoarele distanțe de siguranță:
  • păduri, lanuri de cereale – 50 metri,
  • substanțe combustibile – 40 metri,
  • materiale combustibile – 10 metri;
 • arderea se va monitoriza în permanență, deoarece, chiar și o rafală slabă de vânt poate modifica direcția focului, îndreptând flăcările spre vegetație sau poate transporta scânteile incandescente la distanțe mari;
 • copiii vor fi supravegheați permanent și nu li se va permite joaca cu focul;
 • la locul arderii se vor asigura mijloace de stingere: un stingător sau o găleată cu apă;
 • înainte de plecare, se va stinge focul şi se va acoperi cenușa cu pământ. Se vor aduna toate resturile și se vor depune numai în locuri special amenajate;
 • orice incendiu observat trebuie anunțat imediat la numărul unic de urgență 112 sau la serviciul voluntar pentru situații de urgență de pe raza localității.

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 537 din 6 iunie 2007
 privind stabilirea şi sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții şi la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații şi alte vecinătăți constituie contravenție la normele de prevenire şi stingere a incendiilor potrivit art. 1, alin. 3, lit. s şi se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ