Regele Mihai, pe ultimul drum. Reprezentanți ai instituțiilor din Banat au fost în pelerinaj la Sâvârșin. Video

208

Regele Mihai I al României va fi înmormântat astăzi. După câteva zile în care zeci de mii de români și-au luat adio de la Regele Mihai, a venit și momentul în care acesta va fi dus la Curtea de Argeș, unde va fi înmormântat. Sicriul cu trupul Regelui Mihai, care a murit pe 5 decembrie, la reședința sa din Elveția, va fi dus la Curtea de Argeș cu Trenul Regal.

Reprezentanții mai multor instituții din Timișoara au fost, zilele trecute, în pelerinaj la Castelul Săvârșin, pentru a depune coroane de flori în memoria Regelui Mihai.

Au depus coroane reprezentanți ai Instituției Prefectului Timiș, Consiliului Județean Timiș, Primăriei Timișoara, Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, Universității de Vest, Universității Politehnica, Filarmonicii Banatul, Memorialului Revoluției, Societății Timișoara, dar și de la Horticultura, Aquatim, Administrația Bazinală de Apă Banat și Biblioteca Central Universitară.

De asemenea, în pelerinajul de la Săvârșin au fost numeroși reprezentanți ai societății civile, sciitori și jurnalilști care au adus de asemenea jerbe și buchete de flori.

Acolo au fost întâmpinaţi de către reprezentanţi ai Castelului Regal şi de viceprimarul comunei Săvârşin, Domnul Ioan Marc. După depunerea de coroane s-a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la castel.

Programul funeraliilor 

Ora 17.30. Gara din Curtea de Argeş – Trenul Regal soseşte în Gara din Curtea de Argeş. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul şi crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marşuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieşirea din gară, se vor afla în faţă, Garda de Onoare şi Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul şi apoi crucea în maşinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeş.

Ora 17.50. Catedrala din Curtea de Argeş – Sosirea la Catedrală. Coborârea sicriului din maşina mortuară purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş.

Ora 17.50 – 18.20. Catedrala din Curtea de Argeş – Slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

Ora 18.20 – 18.30. Catedrala din Curtea de Argeş – Militarii intră şi preiau sicriul şi crucea şi se deplasează către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală urmaţi de cortegiul funerar. În Catedrală va intra doar Familia Regală română.

Ora 18.40. Noua Catedrală din Curtea de Argeş – În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii ies din Catedrală. În acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă. Pe acest moment vor fi intonate Imnul Naţional şi Imnul Regal.

Ora 18.50. Catedrala din Curtea de Argeş – Semnalul de trompetă “Stingerea”. Încheierea ceremoniei funerare.

LĂSAȚI UN MESAJ