Regal de carte la Bookfest Timișoara! VIDEO

257

Bookfest, ediţia a VI-a şi-a deschis astăzi porţile la Centrul de Afaceri, Timişoara. Timp de patru zile, până duminică la orele 20,00 , zeci de edituri sunt prezente la târgul de carte. Sunt prezenţi autori precum Ioan Groşan, Radu Pavel Gheo, Şerban Foarţă, Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolae, s.a

Prima zi se încheie cu prezentarea unui poet timişorean , şi jurnalist, Adrian Bodnaru, şi a cărţii sale „O vară întreagă sau mai multe la rând”. Despre autor şi cartea lui au vorbit Marcel Tolcea şi Tudor Creţu. Adrian Bodnaru se află la cea dea zecea carte de poezie, este poet, jurnalist şi editor. Scrie o poezie care îl defineşte şi se defineşte pe el cu „limbă numai a lui” cu „un limbaj compus”.

Bookfest 1

Poezia lui Bodnaru este ca o relatare epică, având o poezie de poveste, el scriind, nu ceea ce a trăit până ascum, ci, ceea ce îşi imaginează, o pot numi o poezie imaginativă, ajungând să scrie în trăirea imaginaţiei.

Spuneam mai sus despre autor că este şi jurnalist, aşa că foarte simplu mi-ar fi să spun că această carte pe care o ţin în mână ar putea fi, nu o carte, ci un jurnal poetic, un jurnal ce are 30-40 de pagini, format din ştiri şi articole poetice, o poezie jurnalistică, sau un jurnal poetic. Adrian Bodnaru, a primit mai multe premii literare, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Timişoara, în patru ediţii,Premiul Pro Cultura, al CJ Timis şi chiar o Diplomă specială pentru traduceri în 2012.

AM putea găsi în majoritatea poeziilor „bodneriene”, un AM,…..”Am avut,….Am ţinut,…Am ajuns,….Am fost,…..Am prins”. În scrierile lui Bodnaru, este un trecut, trecut al nopţii, al dragostei, al îmbrăcămintei,al singurătăţii. De ce? Este oare un singuratic? Posibil, fiindcă, chiar el spune „Am ţinut singurătatea cu sfinţenie,/ca pe o cură de slăbire lucioasă,/adusă cu greutate din Vest./ „E o carte a unor mecanisme, a unor rigizităţi , a unor tipare, o carte pe care o ştii dinainte, chiar dacă nu îl citeşti pe Bodnaru, dar o carte în care rămâne el însuşi” este de părere Tudor Creţu.

LĂSAȚI UN MESAJ