Reacția furioasă a lui Putin după ce Parlamentul European a condamnat propaganda rusă-VIDEO

386

Uniunea Europeană vrea să lupte cu propaganda şi dezinformarea conduse de Rusia şi de jihadiştii de la Statul Islamic. Într-o rezoluţie adoptată săptămâna aceasta, Parlamentul European a denunţat propaganda antieuropeană tot mai virulentă din partea Rusiei şi a cerut blocului comunitar să reacţioneze printr-un discurs ofensiv şi să facă din această comunicare strategică o prioritate.

În replică, presa rusă scrie că UE declară „război” Moscovei. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat „degradarea” ideilor democratice în Occident.

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluţie în care critică propaganda anti-europeană a Rusiei, inclusiv în cadrul UE. Instrumentele ruseşti menţionate la Strasbourg sunt televiziunea de ştiri Russia Today (RT), aşa-zisele agenţii de ştiri sau reţelele sociale şi trolii care acţionează pe Internet.

Parlamentul European s-a arătat îngrijorat de activitatea Rusiei, care nu doreşte decât slăbirea şi divizarea UE. După ce textul a fost adoptat cu 304 voturi „pentru”, 179 „împotrivă” şi 208 „abţineri”, Vladimir Putin a reacţionat, arată Euronews.

Acesta a spus că votul de miercuri, în Parlamentul European, spune multe despre democraţia din Vest.

Putin a afirmat că votul nu e decât „un semn al degradării ideilor democratice” în societatea occidentală. „Ni se ţin prelegeri despre democraţie din toate părţile. Cel mai rău mod de a avea de-a face cu oponenţii este de a interzice ceva. Aceasta nu este o metodă conform principiilor şi normelor democratice”, a spus liderul de la Kremlin.

După ce a trecut în revistă şi „degradarea” instituţiilor europene, în speţă pe cea a Parlamentului European, Putin a adăugat: „Sper că se va apela până la urmă la simţul realităţii şi nu vom vedea niciun fel de restricţii”.

În finalul luării de poziţie, preşedintele rus a ţinut să felicite jurnaliştii de la Russia Today şi Sputnik, care au lucrat „activ, productiv şi cu talent” şi au determinat o astfel de reacţie din partea UE.

Miercuri, în Parlamentul European a fost prezentat un raport în care se arată că Rusia, prin propaganda sa anti-europeană, nu face decât să sădească frică şi să dezbine. Mai mult, ea acţionează chiar din interiorul UE, unde finanţează anumite partide de opoziţie sau de extremă dreapta, populiste şi organizaţii, cu scopul dezintegrării blocului comunitar. Un astfel de comportament a fost abordat de Rusia încă de la anexarea Crimeii, susţin europarlamentarii. Aceştia au pus pe picior de egalitate propaganda rusă cu cea a organizaţiilor teroriste, aşa cum e Statul Islamic.

Organe de presă precum Russia Today sau Sputnik încearcă să influenţeze publicul din Europa. „Încearcă să divizeze Europa şi SUA, să bagatelizeze ceea ce au făcut SUA şi UE”, a explicat europarlamentarul Eugen Freund, din Austria. Tocmai de aceea, prin rezoluţia adoptată miercuri, UE se angajează să comunice mai bine, astfel încât mesajele corecte să ajungă la cât mai mulţi europeni.

sursa: independent.md

LĂSAȚI UN MESAJ