Război pe faţă la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara! Profesorul Gaşpar semnalează grave nereguli manageriale!

5539

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Timişoara se află în dificultate de a-şi desfăşura activitatea din cauza defecţiunilor tehnice şi a lipsei de materiale specifice.

În sălile de operaţie clima specială, laminară, veche de 22 de ani nu mai funcţionează, astfel că temperatura ajunge la 26-29*C.

Temperatura în sălile de operaţie pe cord trebuie să fie 18-20*C.

În aceste condiţii, personalul medical transpiră, crescând foarte mult riscul de infecţii, prin transpiraţia care cade în câmpul operator. La fel, pentru pacienţi disconfortul duce la vasodilatatie şi pierderea de lichide prin transpiraţie.

Este o problema veche, care a fost sesizată în repetate rânduri atât Conducerii Institutului cât şi Ministerului Sănătăţii.

Acest tip de climă nu poate fi reparată şi întreţinută de firmele obişnuite care se ocupă de climatizare. Sunt clime speciale, medicale, doar pentru sălile deoperaţii.

Acum, când temperaturiile sunt extrem de crescute, condiţiile de operat sunt extrem de neplăcute.

Aceeaşi problemă cu clima este şi în Terapia Intensivă, unde pacienţii, după operaţiile pe cord, rămân 1-2 zile şi trebuie să suporte temperaturi de 29*C.

De personalul medical care lucrează în aceste condiţii, nu mai vorbim.

Aparatele de analize, ASTRUP, nu mai funcţionează în aceste condiţii, aparatul fiind introdus în frigider pentru a face analizele speciale pacienţilor. Acolo este climă centralizată, renovată în urmă cu 2 ani, dar care s-a defectat din cauza mentenanţei proaste (peste iarnă a îngheţat instalaţia). În ciuda unui aparat de climă instalat în una din săli, temperatura este de nesuportat.

Din 2012, când a fost finalizată clădirea C, unde sunt 2 săli de operaţie mari de 60 mp, cu circuite aseptice, spaţiu pentru sterilizare, etajul III cu 30 de locuri, am cerut la fiecare domn ministru (Dl Nicolăescu, Dl Cepoiu, Dl Cseke, Dl Banicoiu), fonduri să dotăm sălile de operaţie (mese chirurgicale, lămpi operatorii, pompe de circulaţie extracorporeală, aparate de anestezie, monitoare, instrumentar) pentru a opera în condiţii mai bune.

De fiecare dată ne-au spus că nu sunt bani sau ne-au promis că vor face tot ce se poate la rectificarea bugetară.

Sălile de operaţie noi, un etaj cu 30 de locuri pentru pacienţi şi noul spaţiu pentru sterlizare au rămas tot goale, nefolosite.

La fel lipsesc materialele specifice şi medicamente, cele cumpărate din DRG: medicaţie anestezică, heparină, protamină, antibiotice, seringi, pansamente, pe motiv că nu sunt bani suficienţi şi am depăşit fondurile pentru luna respectivă.

Pentru a opera pe cord trebuie să ai din toate materialele, unul dacă lipseşte, cât de mic, o canulă care costă câţiva lei, nu se poate opera.

În aceste condiţii numărul de operaţii pe cord a scăzut de la 4 pe zi, 830/an cât am făcut în 2009, la 600-700/an.

Mereu auzim că am depăşit numărul de operaţii alocate pe lună. Pacienţii şi urgenţele nu vin după contractele cu Casa de Asigurări, ei vin pentru că trebuie operaţi.

Lucrurile nu stau mai bine nici la Cardiologia Intervenţională, acolo unde vin urgenţele, infarctele miocardice şi sunt investigaţi pacienţii cardiaci.

Nu sunt materiale suficente. Există liste lungi de aşteptare pentru pacienţi. Sunt trei aparate de angiografie: unul este defect, unul funcţionează (pe care se lucrează 16 ore pe zi, toţi cardiologii) , iar cel al treilea, nou, instalat de un an de zile, venit pe Fonduri Europene, prin Academie, nu se atinge nimeni de el pentru că este pentru “Cercetare”! Stă nefolosit. Mai puţin şi iese din garanţie.

Săptămâna aceasta, angiograful, singurul funcţional, a intrat în revizie, rămânând fără nici un aparat în activitate. Pacienţii cu infarct, urgenţele cardiologice, fiind îndrumate către alte Centre din ţară, Bucureşti, Cluj, Tg. Mureş, Iaşi.

Am transmis acest mesaj în dorinţa de a fi înţeleşi de către partea oficială şi pacienţi şi susţinuţi în rezolvarea problemelor administrative.

Nu dorim să fie un scandal mediatic şi nici să se trimită controale care doar constată şi nu rezolva nimic. Din teamă de repercursiuni, cei care ar trebui să ia decizii administrative se abţin.

Ne asumăm cele scrise în calitate de şefi de Secţie pe Chirurgie Cardiovasculară şi Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

!!!! Aşa arată Spitalul care nu a mai fost zugrăvit din 1995, iar clădirea nouă nu a fost niciodată zugrăvită. E tristă!”, precizează, printr-un comunicat, Prof. Dr. Marian Gaşpar, Şef Secţie Chirurgie Cardiovasculară, şi Prof. Dr. Petru Deutsch, Şef Secţie Anestezie şi Terapie Intensivă.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş vine şi cu alte detalii: ”Bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate Spitalului de Cardiologie din Timişoara pentru anul 2017 este de aproximativ 20 de milioane de lei, bani suficienţi pentru acordarea serviciilor medicale pacienţilor. De asemenea, pentru programele naţionale de sănătate s-a acordat suma de 8.921.823 lei, la care se adaugă suplimentarea din 31 iulie de 83.010 lei, astfel că bugetul pentru programele de sănătate, cardiologie şi aparatură de înalta performanţă a ajuns la suma de peste 9 milioane de lei, bani suficienţi pentru derularea acestor programe”, declară Mariana Marcu, purtător de cuvânt al CJASS Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ