Protest spontan într-un cartier rezidențial din vestul țării! De ce sunt scandalizați locuitorii

406

Scandalul cu privire la căile de acces în cartierul rezidențial Via Carmina nu este de noutate. Discuții aprinse au avut loc în decursul ultimilor ani între primăria comunei Vladimirescu și dezvoltatorul imobiliar pe acest subiect. Astăzi, după decizia DRDP de a bloca accesul direct din DN 7, primarul comunei Vladimirescu nu a făcut decât să agite și mai mult spiritele, cu același tupeu și neasumare cu care i-a obișnuit pe locuitorii cartierului. Evident, în opinia „autorităților”, vina aparține exclusiv dezvoltatorului.

Cu toate acestea, aceleași „autorități” omit anumite detalii din această poveste. Nu putem să nu ne întrebăm cum, dacă o autoritate publică nu poate efectua o asemenea lucrare din bani publici pe un drum național ( afirmație care îi aparține primarului comunei și repetată în nenumărate rânduri), cum poate să o facă un privat? Dacă drumul este național ( nu este pe proprietatea dezvoltatorului) acesta cum poate interveni să efectueze asemenea lucrări?

Sau poate să le efectueze și să ne ceară taxă de trecere prin sensul giratoriu ca să fie și mai absurdă situația. Mai mult, au fost întâmpinate dificultăți și în ceea ce privește drumurile din interiorul cartierului care, după ce au fost finalizate, nu au putut fi predate către primărie, deși, în esență, au devenit publice. Mai mult, deși nu au fost predate către administrație și deci neavând regim de drum public, există cazuri în care au fost aplicate amenzi de circulație de către poliția rutieră.

Ioan Crişan, a spus că responsabilitatea pentru situaţie aparţine dezvoltatorului, însă consideră că şi decizia drumarului de a închide complet accesul este una exagerată. „Compania naţională de drumuri a dat aviz pentru acest cartier sub rezerva că dezvoltatorii vor finanţa un sens giratoriu. Au mers pe încredere, iar dumnealor acum se supără şi spun că previn nişte accidente.

Înainte trebuia impus să se facă infrastructura. Ne-am întâlnit la primărie, dezvoltatorii mereu promit, dar nu fac nimic. Accesul prin comună este liber, însă e incomod să iei pe uliţă la stânga-dreapta ca să ieşi la drumul naţional, când aveai o ieşire directă. Este adevărat, la marginea localităţii este o stradă pentru care am accesat fonduri europene să fie asfaltată, licităm de doi ani, dar abia acum suntem în fază finală, că aşa este legea în România.

Oamenii vor ocoli, ăsta este adevărul. CNAIR ar fi trebuit să păstreze acel acces rutier doar pentru intrarea în cartier, iar ieşirea să se facă din Vladimirescu, pe strada îngustă care s-ar preta la un singur sens de circulaţie”. a spus edilul.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, prin Secția Drumuri Naționale Arad, a anunţat în această dimineață că montează  elastic marginal pe o porțiune de 30 de metri pe DN 7, pentru a restricționa intrarea şi ieșirea în drumul național. Accesul rutier la cartierul de locuințe Via Carmina este neamenajat și neautorizat și, de-a lungul timpului, în acest loc au avut loc mai multe accidente rutiere, unele cu victime.

„D.R.D.P. Timișoara a solicitat în mai multe rânduri dezvoltatorului imobiliar intrarea în legalitate a accesului rutier în/din DN 7. În data de 27.04.2018, a avut loc o ședință la sediul Primăriei Vladimirescu, la care au participat reprezentanți din partea D.R.D.P. Timișoara, SDN Arad, IPJ Arad, Comuna Vladimirescu, Consiliul Județean Arad, IMOTRUST S.A., proiectanții IMOTRUST S.A., întâlnire la care s-a impus un termen de 30 de zile pentru reglementarea legală a accesului rutier la în/din DN7, în caz contrar luându-se măsura închiderii accesului neautorizat”, a declarat ing. Cristian Ilie Ispravnic, director general regional la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara.

Deoarece toate solicitările Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara către dezvoltatorul imobiliar nu au dus la soluționare, s-a luat măsura închiderii prin montarea de parapet elastic. „Menționăm că accesul autorizat din cartierul Via Carmina în/din DN7 se poate face pe strada existentă în intravilanul comunei Vladimirescu”, a declarat ing. Cristian Ilie Ispravnic, director general regional la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara.

sursa text si foto: criticarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ