Protest la Prefectura Timiş! Solidaritate cu familia Bodnariu, ai cărei copii au fost luați de autorităţile din Norvegia

123

Alianța Familiilor din România, cu sprijinul Comunităților Creștine din Timișoara, a anunţat pe Facebook organizarea unui protest, sâmbătă, la Prefectura Timiş în semn de solidaritate cu familia Bodnariu, a cărei cinci copii au fost luați de către Barnevernet – instituția protecției copilului din Norvegia!

Este un caz care a făcut multe „valuri” în cele două ţări! „La acest moment, copiii sunt ținuti nejustificat în trei familii surogat, iar în data de 15 decembrie 2015, în urma unei întâlniri cu Barnevernet, părinților li s-a comunicat că autoritarea de protecție a copilului vrea să îi cunoască mai bine și să-i consilieze abia în luna februarie 2016, dar că în același timp demarează procedura de adopție pentru toți cei cinci copii ai familie”, precizează, pe reţeaua de socializare, Samuel Tuțac.

Organizatorii anunţă că, prin acest protest, sunt solidari cu familia Marius și Ruth Bodnariu, susținând cauza lor până la o rezolvare favorabilă: „Denunțăm acțiunile abuzive, iraționale și inumane față de o familie normală, creștină”. Mai multe detaliilegate de ceea ce a impus organizarea acestui eveniment, în 9 ianuarie,  între orele 11 şi 12 – AICI.

Avocatul Poporului din România explică ce s-a petrecut cu familia Bodnariu

Marius Bodnariu, cetățean român, este căsătorit cu o cetățeană norvegiană, Ruth Johanne Bodnariu. Împreună, cei doi soti au cinci copii si sunt stabiliți în Norvegia de aproximativ zece ani, a precizat Avocatul Poporului din România, care a adăugat că tatăl este cetățean român, iar potrivit jus sanguinis, copiii născuți dintr-un cetățean român sunt la rândul lor cetățeni români!

„În 16 noiembrie 2015, Protectia Copilului (Barnevernet) a luat cele două fețe de la școală, fără informarea părinților. Câteva ore mai târziu, funcționarii de la Protecția Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu și, în lipsa tatălui care se afla la serviciu, au preluat cu forța și pe cei doi băieți ai familiei, lăsând-o pe mama cu mezinul de trei luni. A doua zi, 17 noiembrie 2015, față de familie s-a mai luat o măsură, susceptibilă de a fi abuzivă. Reprezentanții Protecției Civile s-au prezentat la reședința familiei, însoțiți de patru polițiști, fără niciun document oficial și au luat copilul de trei luni, declarând că mama este periculoasă. Pe de altă parte, tatăl a fost arestat sub acuzația de abuz asupra copilului”, a comunicat Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 22 decembrie 2015, cu privire la acest caz şi s-a adresat, în vederea obținerii de clarificări, Ombudsman-ului Național al Regatului Norvegiei și Ombudsman-ului Copilului din același stat: „În cazul petrecut în Norvegia este posibil să fi existat abuzuri de putere și de drept, săvârșite de către autoritățile pentru protecția copilului. De asemenea, este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislația internațională în domeniul drepturilor omului”.

Premierul Dacian Cioloş: situația este sensibilă, legislația norvegiană este foarte strictă din punct de vedere al protecției copiilor!

Chestiunea a ajuns până la Dacian Cioloş! „Situația este sensibilă pentru că dacă facem presiuni prea mari și insistăm prea mult — autoritățile norvegiene au acționat pe baza unei legislații care este foarte strictă din punct de vedere al protecției copiilor nu doar pentru copii din părinți străini, ci chiar și pentru copii norvegieni și este important să păstrăm legătura — poate să se întoarcă împotriva familiei respective și a eficienței cu care putem acționa”, a susţinut premierul, într-o intervenţie la Tv.

LĂSAȚI UN MESAJ