Proiectul Timișoara 2021 este netransparent și duce lipsă de încredere, în opinia USR Timișoara

171

Faptul că orașul nostru a câștigat o foarte importantă poziție, cea de a se ocupa de destinele culturale ale continentului timp de un întreg an a stârnit mare bucurie la acea vreme. Dar timpul trece destul de repede și foarte mulți din cei îngrijorați încep să-și facă probleme despre capacitatea de a rezolva toate implicațiile unui astfel de proiect major.

Fără îndoială, programe culturale sunt. Și se se vor mai concepe până la momentul potrivit. Dar problemele de infrastructură și cele financiare nu prea au o soluție vizibilă. Nici cele de transparență a deciziilor.

Uniunea Salvați România filiala Timiș s-a aplecat de la început, cu deosebită grijă, asupra acestui subiect sensibil pe care-l cercetează cu responsabilitate, dar și cu îngijorare. Din partea formațiunii, vicepreședintele USR Timișoara, Ruben Lațcău face câteva considerații despre proiectul de Capitală Europeană.

USR Timișoara continuă analiza proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană și atrage atenția asupra opacității tot mai mari în jurul desfășurării întregului proiect:

”Când un oraș este desemnat Capitală Culturală Europeană, acel oraș are ȘANSA de a se dezvolta prin cultură pe mai multe planuri. Acest proiect ne poate oferi în 2-3 ani un salt de dezvoltare pe care altfel l-am face într-un deceniu – după cum putem vedea în cazul Sibiului.

Timișoara 2021, deși a pornit cu așteptări și energii uriașe, la 2 ani de la câștigare nu are rezultate vizibile. Dar orice posibilitate de implicare se lovește inevitabil de lipsa informațiilor pe care Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) le ține ascunse de posibilii colaboratori și de marele public.

Asociația dă semne evidente de incompetență și rea-voință. În spațiul public se trag tot mai multe semnale de alarmă, dar ATCCE nu este dispusă să intre în dialog cu nimeni, orice critică este negată sau ignorată. Câteva dintre problemele Asociației Timișoara 2021 acum, la sfârșit de 2018:
 nu a încasat sumele necesare de la Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.
 nu are sponsori relevanți (mari), deoarece nu a abordat profesionist relația cu aceștia.
 nu prezintă încredere, deoarece nu a asigurat realizarea anuală a auditului extern independent privind activitatea proprie; auditul fusese solicitat, încă de la selecția din 2016, de către Comitetul Internațional de Monitorizare și, odată realizat, el trebuia dat publicității.
Mai mult, Asociația nu își apropie și nu își respectă nici măcar proprii membri.

Actualul Consiliu Director a rămas cu patru membri din totalul de 11. Din diverse motive, șapte persoane au dorit să se delimiteze de acest proiect și au preferat să demisioneze.
În aprilie 2017, au fost excluși 40 de membri din Asociație. Pentru că statutul permite excluderea pe baza de neplată a cotizației fără o notificare prealabilă, acești oameni nu au fost anunțați că urmează să li se retragă calitatea de membru.

În 2018, conform declarațiilor conducerii Asociației, au fost depuse peste 80 de adeziuni. Toate aceste persoane care doresc să devină membri ai Asociației sunt încă ținute la ușă de mai mult de jumătate de an, fără nicio informare, fără niciun dialog, fără să știe când vor fi primiți în Asociație sau cum se pot implica în proiect.

În acest context foarte îngrijorător, Asociația refuză să răspundă la orice întrebare. Orice cerere de informații și orice întrebare, atât a presei cât și din mediul civic, se lovesc de refuz. Motivul invocat: Asociația nu este obligată prin lege să răspundă! Asta în condițiile în care finanțarea proiectului se face preponderent din banii contribuabililor. Jumătate din bugetul pe anul 2017 a fost cheltuit pe salariile și onorariile echipei executive, iar ATCCE nu pare a dori deloc să ofere cetățenilor transparență și deschidere.

USR a solicitat și solicită în continuare publicarea următoarelor informații:
 calendarul validării noilor înscriși și cel al reorganizării Consiliului Director
 criteriile de selecție aplicate proiectelor derulate în 2018;
 modalitățile de alegere a partenerilor culturali actuali;
 bugetele proiectelor realizate în 2018;
 când și cum vor fi întocmite planurile de activitate pentru 2019 și anii următori.

În 2018 încă nu a fost organizată Adunarea Generală a asociaților (membrilor), deși termenul limită prevăzut în statutul Asociației era 7 aprilie. Statul este respectat doar atunci când este în interesul actualei conduceri, în rest este ignorat cu desăvârșire.

Controlul Asociației este menținut (împotriva statutului) de un grup restrâns de persoane, care vor să fie singurii decidenți ai acestui proiect cu implicații masive în viețile noastre.

După doi ani de conflicte și puține rezultate, conducerea Asociației nu mai prezintă încredere, iar principalii actori ai proiectului – personalități și instituții culturale, lideri de opinie, mari sponsori – nu sunt primiți în acest proiect ce aparține orașului.

În tot acest „tablou”, Primăria Municipiului Timișoara pare să fi rămas „de voie, de nevoie” singurul finanțator constant, dar care, paradoxal, nu are nicio putere în Asociație.

Ce rămâne de făcut în acest moment când proiectul a fost capturat de un număr mic de oameni? Soluția a fost și rămâne aceeași, semnalată în repetate rânduri de USR: deschiderea și redarea proiectului comunității.

Acest lucru se poate face prin încurajarea și facilitarea accesului în Adunarea Generală a tuturor celor care doresc să se implice, acesta fiind în fapt adevăratul for democratic de dezbateri, luare de decizii și alegere a conducătorilor proiectului Timișoara 2021”, au transmis membrii USR Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.