Schimbare majoră. Românii nu mai pot folosi actul de identitate într-un scop, până acum obișnuit

617

O propunere legislativă depusă la Parlament este menită să facă ordine în ceea ce privește luarea în spațiu, o practică des întâlnită în România.

Aşadar, o serie de parlamentari de la ALDE şi de la PSD, au elaborat şi au depus la Parlament o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români. 

Iniţiativa îşi propune să reglementeze eliberarea în exces a actelor de identitate la aceeaşi adresă. Propunerea legislativă face referire la practica comercializării dreptului de luare în spaţiu, la care apelează de obicei cetăţeni moldoveni, fapt ce conduce la situaţii în care la o singură adresă figurează mii de acte de identitate.

Iniţiatorii propun ca emiterea unei cărţi de identitate să ţină cont de numărul de persoane/locuinţă precum şi a unor exigenţe minimale pentru locuinţe, statul având dreptul să refuze emiterea unei cărţi de identitate la o anumită adresă, dacă aceasta nu întruneşte condiţiile.

Altfel spus, dacă pe viitor o locuinţă nu satisface condiţiile minime impuse de lege, statul va putea să vă refuze solicitarea de a vă elibera cartea de identitate la o anumită adresă.

Referendumul a scos la iveală situaţii ieşite din comun. La o adresă din Bucureşti apar înregistrate 5.000 de persoane. Este vorba de o casă, şi nu de un complex rezidenţial.

LĂSAȚI UN MESAJ