Proiectele PNRR vor fi evaluate de Agențiile pentru Dezvoltare Regională

27

Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor fi implicate în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Anunțul a fost făcut joi seara, la Arad, de către prim-ministrul Guvernului României, Florin Cîțu, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest.

Premierul a prezentat planul în urma căruia România va beneficia de un buget de 29,2 miliarde de euro, prin granturi și împrumuturi. „Este o provocare pentru noi toți această sumă, dar sunt sigur că vom putea să facem acest lucru, pentru că, trebuie să fim conștienți că nu vom mai avea această șansă. Vreau să ne asigurăm că implementăm acești bani. Cele trei elemente vitale in care vom investi sunt: infrastructura rutieră și feroviară, spitalele și fondul pentru UAT-uri, în care au fost incluse și CJ-urile”, a spus premierul.

Începând cu perioada de programare 2021 – 2027, la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, Agențiile pentru Dezvoltare Regională îndeplinesc funcția de autorități de management, pentru Programele Operaționale Regionale. Astfel, proiectele se vor evalua, contracta, implementa si plăti direct, la nivel regional.

„Avantajele acestei decizii de descentralizare este că Programele Operaționale Regionale sunt elaborate plecând de la nevoile si specificul fiecărei regiuni, ducând deciziile cât mai aproape de beneficiari, adică de cetățeni. Acest demers va simplifica procesul de depunere si va grăbi evaluarea si apoi implementarea proiectelor, utilizând mecanisme simple si, sper eu, digitalizate. Ținta noastră este de a reduce la cel puțin jumătate durata de la depunerea la contractarea fiecărui proiect, față de situația de până acum”, a declarat președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Iustin Cionca.

Cele opt agenții au pregătit și transmis către Comisia Europeană două versiuni ale Programului Operațional Regional 2021 – 2027, iar în prezent se află în plin proces de negociere directă cu Comisia Europeană privind conținutul acestora.

„Cele opt programe regionale sunt în cea mai avansată fază. Niciun alt program sectorial pregătit de Guvern nu este într-o fază atât de avansată. Practic, există șanse ca, la mijlocul verii să avem programele aprobate de către Comisia Europeană. Și, mai mult decât atât, am putea să producem cheltuieli anul acesta. Ne propunem să creștem tinerii în spiritul inovării și antreprenoriatului din școală. Vrem să facem patru centre de competență, câte unul în fiecare județ al regiunii Vest, în care tinerii să fie expuși la tehnologia nouă, să-i învățăm antreprenoriat, marketing, leadership, pentru că numai așa putem crește masa de plusvaloare pe care regiunea poate să o dezvolte”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Regiunea de vest ar trebui să primească sume mari de bani prin PNRR pentru onele obiective importante, cum ar fi filanizarea autorstrăzii A1 între Margina și Holdea. Pe larg desre proiectele de infrastructră ce ar trebui realizate cu alocări din PNRR puteți citi în ziarul tipărit Banatul Azi.

LĂSAȚI UN MESAJ