Noul ziar al studenților germani ai UVT, disponibil online

82

În aceste zile a pornit la drum un ziar ceva mai altfel decât cele obișnuite de pe tarabele de presă. Dar cel puțin la fel de interesant. Este un un proiect jurnalistic în premieră al studenților germaniști de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara.

Prin eforturi conjugate a apărut de curând primul număr al ziarului studențesc online în limba germană, în format PDF, difuzabil și prin e-mail – „UVT/LIT KOMPASS”.

Ziarul, cu o structură care cuprinde rubrici dedicate vieții academice, absolvenților LIT-UVT din domeniul germanisticii, activităților din mediul preuniversitar cu relevanță pentru acest domeniu și proiectelor realizate de LIT-UVT în colaborare cu elevi și profesori din învățământul mediu de limbă germane, precum și unor subiecte de interes din spațiul germanofon, va continua să apară de cel puțin două ori pe semestru și este permanent accesibil pe pagina sa de Facebook.

Publicația este rezultatul activității unei echipe formate din studenții performanți ai anului I, de la specializarea limba germană, din cadrul programelor de studii universitare de licență Limbi moderne aplicate și Limbi și literaturi.

O contribuție importantă la materializarea proiectului jurnalistic, inițiat de lector univ. dr. Karla Lupșan și de studentele Nesia Murariu și Paula Scoroșanu-Savu, au avut-o: lector univ. dr. Mihaela Șandor, Siegfried Thiel, redactor-șef al publicației „Banater Zeitung”, Enkeloeda Eickhoff, manager cultural al Institutului de Relații Externe (ifa – Institut für Auslandsbeziehungen) și Ionuț Budașcu, redactor-șef adjunct al cotidianului în limba germană „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”.

Colegii din presa scrisă în limba germană din România, alături de ifa și Asociația jurnaliștilor de limbă germană din sud-estul Europei – FunkForum, sprijină atât apariția, cât și promovarea ziarului studențesc. Cotidianul „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”, cu sediul la București, se ocupă de paginarea ziarului studențesc, iar „Banater Zeitung”, cu sediul la Timișoara, a introdus din aprilie 2021 secțiunea Campus, unde publică cu regularitate câte o pagină a ziarului UVT/LIT KOMPASS.

LĂSAȚI UN MESAJ