Programul de investiții pe anul ce se încheie la Apele Române a fost deosebit de bun Video

399

Administrația Bazinală de Apă Banat a încheiat unul dintre cei mai buni ani. Directorul general Titu Bojin, împreună cu toată echipa de conducere, a ținut să facă publice cele mai importante date ale bilanțului anual.

În acest an, principalele surse de finanțare pentru investiții au fost atât cele proprii, cât și cele provenite de la bugetul de stat. Multitudinea de lucrări de investiții a necesitat și bani din mai multe direcții. Important este că acestea au fost realizate aproape în totalitate.

Administrația Bazinală de Apă Banat a avut prevăzut în programul de investiții pentru județele Caraș-Severin și Timiș lucrări cu finanțare din surse proprii ale Administrației Bazinale de Apă Banat și fonduri de la bugetul de stat, după cum urmează:

1. Amenajare pârâului Valea Domanului în municipiul Reșița, județul Caraș-Severin

Lucrările la acest obiectiv au fost finalizate și recepționate în luna decembrie 2018, finanțarea a fost asigurată din surse proprii ale Administrației Naționale Apele Române.

2. Ecologizarea canalului Bega pe sectorul Timișoara – frontieră Serbia, județ Timiș

Reabilitare Sediu SH Bega (Palatul Apelor de lângă piața Maria) Lucrările la acest obiectiv au fost începute în luna august 2017, până la această dată fiind realizate lucrări în proporție de 95%, termenul de finalizare fiind prevăzut în luna aprilie 2019 cu fonduri asigurate din surse proprii ale Administrației Naționale Apele Române.

3. Regularizare Valea Mare și Boșneag la Moldova Nouă, județul Caraș Severin

Lucrările la acest obiectiv au fost începute în luna aprilie 2018, valoarea contractului fiind 18.605 mii lei, durata de execuție a lucrărilor fiind de 24 luni. Până la acesta dată au fost realizate lucrări în valoare de 10.209 mii lei cu fonduri asigurate din surse proprii ale ANAR.

4. Regularizare pârâu Nadrag și afluenți pe sector amonte localitatea Nadrag- confluența cu râul Timiș, județ Timiș

Lucrările la acest obiectiv au fost începute în luna aprilie 2018, valoarea contractului fiind 20.442 mii lei, durata de execuție a lucrărilor fiind de 36 luni. Până la acesta dată au fost realizate lucrări în valoare de 2.700 mii lei cu fonduri asigurate din surse proprii ale ANAR.

5. Regularizare pr. Belareca, jud. Caraș Severin

Lucrările la acest obiectiv au fost începute în luna august 2018, valoarea contractului fiind 15.325 mii lei, durata de execuție a lucrărilor fiind de 24 luni. Până la acesta dată au fost realizate lucrări în valoare de 4.500 mii lei cu fonduri asigurate din surse proprii ale ANAR.

6. Amenajare rău Bega și afluenți pe sectorul Curtea – Valea lui Liman, județ Timiș

Lucrările la acest obiectiv au fost începute în luna iunie 2018, valoarea contractului fiind 18.779 mii lei, durata de execuție a lucrărilor fiind de 24 luni. Până la acesta dată au fost realizate lucrări în valoare de 3.980 mii lei cu fonduri asigurate din surse proprii ale ANAR și fonduri de la Bugetul de Stat.

7. Regularizare pârâu Axin în localitatea Var, comună Obreja, județ Caraș Severin

Lucrările la acest obiectiv au fost începute în luna octombrie 2018, valoarea contractului fiind 3.881 mii lei, durata de execuție a lucrărilor fiind de 12 luni. Până la acesta dată au fost realizate lucrări în valoare de 1.000 mii lei cu fonduri asigurate din surse proprii ale ANAR.

8. Regularizare pârâului Măcicaș la Prisacă, comună Constantin Daicoviciu, județ Caraș Severin

Lucrările la acest obiectiv au fost începute în luna noiembrie 2018, valoarea contractului fiind 6.538 mii lei, durata de execuție a lucrărilor fiind de 24 luni. Până la acesta dată au fost realizate lucrări în valoare de 400 mii lei cu fonduri asigurate din surse proprii ale ANAR.

Totalul valorii lucrărilor realizate în anul 2018 cu finanțate din surse proprii: 25.314 mii lei.

Surse proprii în regim de urgență

În urmă calamităților provocate de precipitațiile abundente din lunile iulie-august 2018 a fost aprobat în regim de urgență realizarea urmatoerelor lucrări:

1.Închidere linie de apărare cu gabioane, mal stâng rău Bega Sașa – în loc. Poieni, județ Timiș – Lucrările au început în luna noiembrie 2018 și sunt în curs de finalizare, valoarea lucrărilor fiind de 170 mii lei.

2. Reprofilare rău Bega și afluenții Bunea, Topla și Serbenilor, jud. Timiș – Lucrările au început în luna noiembrie 2018 și sunt în curs de finalizare, valoarea lucrărilor fiind de 451 mii lei.

3. Consolidare mal drept rău Bega, în zona localităților Cutină și Mănăștur, jud. Timiș – Lucrările au început în luna noiembrie 2018 și sunt finalizate, valoarea lucrărilor fiind de 383 mii lei.

Total valoare lucrări aprobate în regim de urgență cu finanțare din surse proprii: 1.004 mii lei.

Bugetul de stat

1. Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița, județ Caraș Severin – la acest obiectiv de investiție a fost realizat proiectul tehnic, a fost semnat contractul privind execuția lucrărilor în valoare de 7.119 mii lei, începerea efectivă a execuției fiind stabilită la începutul anului 2019.

2. Consolidare și reprofilare canal descărcare Bega – Timiș pe sector Topolovat-confluența râul Timiș, jud. Timiș

Lucrările la acest obiectiv au fost finalizate și recepționate în luna decembrie 2018, finanțarea a fost asigurată din fonduri de la Bugetul de Stat.

3. Amenajare rău Bega și afluenți pe sectorul Curtea – Valea lui Liman, județ Timiș

Lucrările la acest obiectiv au fost începute în luna iunie 2018, valoarea contractului fiind 18.779 mii lei, durata de execuție a lucrărilor fiind de 24 luni. Până la acesta dată au fost realizate lucrări în valoare de 3.980 mii lei cu fonduri asigurate din surse proprii ale Administrației Naționale Apele Române și fonduri de la Bugetul de Stat.

Total valoare lucrări realizate în anul 2018 cu finanțate din surse proprii: 2.088 mii lei.

Buget de stat prin HG Urgență

În urmă calamităților provocate de precipitațiile abundente din lunile iunie-iulie 2018 a fost aprobat în regim de urgență realizarea urmatoerelor lucrări:

Regularizare pârâu Bucoșnița la Bucoșnița, pârâu Goleț la Goleț și pârâul Slatina la Slatina Timiș, județul Caraș Severin – Regularizare pârâu Slatina la Slatina Timiș, județul caraș Severin aprobat prin HG urgență 582/august 2018.

Lucrările au început în luna septembrie 2018 și au fost finalizare în luna decembrie 2018, valoarea lucrărilor fiind de 4.488,716 mii lei.

Total valoare lucrări realizate în anul 2018 cu finanțate prin HG urgență: 4.488 mii lei.

Valoarea lucrărilor realizată în anul 2018 pe fiecare sursă de finanțare:
– Surse proprii – 25.314 mii lei
– Buget de stat – 2.088 mii lei
– HG urgență – 4.488 mii lei
– Decizii în regim de urgență – 1.004 mii lei

Totalul valorii lucrărilor ABA Banat 2018 – 32.894 mii lei

– Amenajare complexă rău Bârzava și afluenți pe sector Bocșa – Gătaia – Denta, județul . Caraș Severin și județul Timiș – Acest obiectiv a fost aprobat în vederea obținerii finanțării prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020) – Axa Prioritară 5 –

– Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi a gestionării riscurilor.
Studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv este realizat, indicatorii tehnico-economici fiind aprobați în cadrul CTE ABA Banat, CTE ANAR și CTE Ministerul Apelor și Pădurilor, fiind în curs de aprobare în cadrul Consiliului Interministerial din dată de 20.12.2018.

Se estimează începerea procedurilor de achiziție a lucrărilor de construcții plus montaj la începutul anului 2019, durata estimată a lucrărilor fiind de 36 luni.

De asemenea proiectul „Punerea în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român, județul Timiș” a fost propus în anul 2016 și aprobat spre finanțare prin Programul INTEREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Valoarea finanțată pentru acest proiect conform bugetului aprobat este de 6.929.795,25 euro asigurând realizarea lucrărilor de reabilitare a barajului stavilar și a ecluzei (inclusiv utilajele și echipamentele cu montajul acestora) și achiziționarea unei dragi și a două barje.

Din valoarea aprobată de 6.929.795,25 euro participarea INTEREG IPA este de 85% respectiv 5.890.325,96 Euro, participarea Statul Român este de 13% respectiv 900.873,38 Euro iar participarea ANAR – ABA Banat este de 2% respectiv 138.595,91 euro.
La această dată au fost demarate procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare plus execuția lucrărilor, dotări, audit și publicitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.