A sunat sirena LIBERTĂȚII! Timișoara câștiga, acum 29 de ani, lupta împotriva comunismului Video

1613

20 decembrie 2018, ora 12 – sună sirena în centrul Timișoarei pentru al 29 –lea an consecutiv pentru a aminti oamenilor că în 1989, orașul de pe Bega era primul liber de comunism din România.

Acum 29 de ani, după 3 zile în care zeci de timișoreni mureau pe străzi răpuși de gloanțele Armatei și Securității, protestatarii se organizează și întocmesc o listă de revendicări pentru regim.

”Pe 20 decembrie, coloane masive de muncitori au intrat în oraș. 100.000 de protestatari au ocupat Piața Operei (astăzi „Piața Victoriei”) și au început să strige sloganuri anti-guvernamentale: „Noi suntem poporul!”, „Armata e cu noi!”, „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”. În foaierul Teatrului Național din Timișoara o serie de cetățeni curajoși (Lorin Fortuna, Claudiu Iordache, Ioan Chiș, Maria Traistariu) vor crea Frontul Democratic Român, cu un Program politic în care se regăseau cererile celor aflați în Piață. Între timp, Emil Bobu și Constantin Dăscălescu au fost desemnați de Elena Ceaușescu (Nicolae Ceaușescu era la acel moment într-o vizită în Iran) să se întâlnească cu o delegație a protestatarilor (Ioan Savu, Petre Petrișor și alte 11 persoane); totuși, ei au refuzat să îndeplinească revendicările oamenilor și situația a rămas în mare parte neschimbată”, aflăm din analele istoriei.

Tot în 20 decembrie militarii încep să treacă de partea protestatarilor. Cetățenii ocupă Tab-urile Armatei și mulțimea începe să simtă gustul VICTORIEI. De la balconul Operei, revoluționarii anunță că Timișoara este liberă.

Urmează ca și în București și în mai multe orașe din țară, vestea că Revoluția din Timișoara a fost victorioasă îi scoate pe oameni în stradă. Regimul dictatorial al familiei Ceaușescu se apropie de final. Urmează câteva zile sângeroase în capitală, dar în final România a instaurat democrația.

 

LĂSAȚI UN MESAJ