Profesorul Radu Golban acuză că este cenzurat pentru delict de opinie în orașul toleranței

240

Se pare că practicile totalitare revin unde te aștepți mai puțin. Metoda de a băga pumnul în gura celor ce au păreri mai acide se aplică chiar și în mediul academic. Conducerea „Alianţei Noastre România” semnalează un caz ciudat ce se întâmplă chiar în orașul toleranței.

Profesorul universitar Radu Golban, unul din candidații pe care Alianţa Noastră România îi propune timișorenilor pentru Camera Deputaţilor, salută prezența președintelui României, Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar în Timișoara. Acesta îi cere președintelui Klaus Iohannis să oprească și să condamne practicile totalitare de sancționare a ”delictului de opinie” în universitățile din România

Universitarul își exprimă, totodată, regretul că nu îi poate transmite personal președintelui tradiționalul ”Gaudeamus” în cursul festivităților, deoarece conducerea Universității de Vest Timișoara l-a expulzat de la catedra de Economie Mondială pentru că a refuzat să își autocenzureze publicistica eminamente critică la adresa politicilor Germaniei. Astfel, la mai puțin de doi ani de la eliminarea profesorului Radu Golban de la catedra de Economie Mondială, Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara s-a alăturat unui protest național, în care tinerii au condamnat abuzurile care se fac asupra studenților din partea conducerilor universităților.

Radu Golban îi solicită președintelui României să condamne activ sancționarea ”delictului de opinie” în mediul academic românesc, în cursul discuțiilor cu rectorii universităților din Timișoara, prilejuite de festivitățile deschiderii anului universitar. Candidatul Alianței Noastre România a constatat, cu îngrijorare, perpetuarea și acutizarea la nivel național a practicilor ”securiste” de cenzură a libertății de expresie în comunitatea universitară, o agora formatoare de elite, destinată eminamente dezbaterii libere a opiniilor academice.

Reprezentantul Alianței Noastre România îi cere președintelui României să pună urgent pe agenda discuțiilor publice problemele grave cu care se confruntă învățământul universitar românesc, măcinat din interior de corupție, cenzură și subfinanțare, de problema absenteismului profesorilor ”răsfățați ai sistemului”, de limitarea accesului la catedre universitare a dascălilor tineri și bine pregătiți și de dispariția unor specializări științifice în domenii – cheie ale pregătirii universitare (spre exemplu, în cazul studiului oftalmologiei, România nu mai are coordonatori de doctorat).

Alianța Noastră România reamintește că profesorul Radu Golban a creat un precedent important pentru dezbaterea publică a ”delictului de opinie” în mediul universitar, solicitând Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC) să se pronunțe în privința abuzului comis de Consiliul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Vest, care i-a suspendat catedra pe motiv că prin activitatea sa publicistică “ar aduce atingeri Germaniei”.

Alianța Noastră România a statuat că al treilea dintre cele șapte obiective prioritare ale formațiunii politice este educația și a anunțat că va susţine alocarea a 6% din PIB finanţării învăţământului naţional, precum şi o nouă strategie de dezvoltare a acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ