Proclamaţia de la Timişoara devine Inițiativa Timișoara. Scopul acesteia, explicat chiar de autori-VIDEO

2391

Cu trei zile în urmă, printre multele doleanțe spuse la mitingurile din Piața Operei, a răsunat și una mai deosebită. O voce feminină, hotărâtă, a citit un scurt program de cereri pentru corectarea anomaliilor societății românești. Inițiativa Timișoara este un soi de program, care poate deveni o adevărată Proclamație de la Timișoara, după 27 de ani de la precedenta. Până acum are doar câteva idei puse împreună, dar, cu o muncă de colectare a părerilor și cerințelor și cu o formulare corespunzătoare, poate deveni o proclamație. Laurenţiu Ştefanescu crede cu tărie că acesta e începutul unui proces de reînnoire.

Autorii sunt în majoritate tineri, care fac parte din diferite organizații neguvernamentale și care nu au avut până acum o preocupare aparte pentru politică. Au crezut însă cu tărie că ar fi bine să se organizeze într-o federație de ong-uri, pentru o reprezentare mai potrivită a societății în general numită civilă.

Declarația este acum pusă în discuție și sunt rugate și entități din alte orașe să se alăture și să-și spună părerea. Astfel, va rezulta un act valabil pentru întreaga societate românescă. Daca vor fi mai multe opinii este cu atât mai bine, după principiul conform căruia multitudinea de păreri este o componentă a democrației. Textul rezultat ar trebui să aibe și sprijinul masiv al celor ieșiti în stradă. Până acum reacția este destul de pozitivă. Bogdan Crișan președinte OSUT are deja semnale încurajatoare și adeziuni favorabile din toate mediile societății românești.

Câțiva din cei ce au redactat punctele declarației au vrut să spună câteva cuvinte în plus, pentru unele lămuriri necesare. Se consideră că actuala stare de lucruri din țară ar putea fi periculoasă chiar și pe plan extern, unde ar periclita poziția noastră geostrategică în ansamblul european.

Odată cu această declarație se pregătește și un program în cinci puncte, care ar trebui avut în vedere la un viitor referendum care ar putea avea loc pe tema anticorupției. Aceste cinci puncte au fost deja prezentate, aseară, pe siteul nostru.

Ramona Dumitru va citi din nou aceste puncte în fața manifestanților pentru o cât mai largă popularizare. Oricine le poate consulta și aduce completări necesare.

Inițiativa Timișoara ”îi ia fața” președintelui Iohannis și organizează un Referendum Anticorupție în piață! VIDEO

 

4 COMENTARII

 1. Cat de interesati sunt de viitorul lor si al Romaniei acei romani care accepta ca Iohannis sa NU aleaga ce este mai bun pentru ei si pentru Romania???

  Tantalaul National, dezbinatorul Klaus Iohannis, este un „corp strain” in trupul poporului roman, dovedind ca nu-l intereseaza Romania si romanii prin faptul ca nici dupa 2 ani nu a ales intre juramantul actual si juramantul implicativ, pe acela pe care el il considera mai avantajos pentru romani si Romania!

  Solicitarea de alegere i-a fost facuta cu Scrisoarea Nr.20.304/23-12-2014!

  Iohannis ori este prost si nu intelege, ori este tradator si nu doreste sa promoveze ce ar fi in avantajul Romaniei si al romanilor!

  Dezbinatorul Iohannis, nu este interesat de combaterea coruptiei, ci de combaterea adversarilor politici, folosind „lupta anticoruptie”!

  Coruptia poate fi cel mai bine combatuta, si la adversarii politici si in propria ograda, cu juramantul implicativ! Restul este ..demagogie!

 2. FELICITARI TIMISORENILOR ,ESTE O INITIATIVA BUNA SI CREDEM CA POATE FI IMBUNATATITA.TREBUIE STUDIATA LA NIVEL NATIONAL SI COMPLETATA.TREBUIE SA COLABOREZE LA O PROCLAMATIE FINALA ,TOATE ONG,DIN TOATA TARA.DEMOCRATIE SE FACE CU CETATENII TARII ,PENTRU CETATENII TARII.

 3. MA ALATUR SI EU ACESTEI PROCLAMATII. CONSIDER CACI PENTRU RELIZAREA CELOR 8 OBIECTIV ALE EI SI A MULTOR ALTORA, TREBUIE MODIFICATA CONSTITUTIA, ASTFEL INCAT EA SA CONSACRE DREPTUL POPORULUI SA DECIDA PRIN REFERENDUM CU PRIVIRE LA:
  ‐dizolvarea parlamentului si a consiliilor locale
  ‐demiterea celor care au fost alesi de catre popor
  ‐adoptarea sau anularea unor acte normative
  ‐orice problema de interes national sau local

  ACEST LUCRU SE POATE FACE FOARTE SIMPLU PRIN MODIFICAREA ART. 2 AL CONSTUTUTIEI ( SI CORECTAREA ALTOR ARTICOLE ASTFEL INCAT SA NU FIE IN CONTRADICTIE CU ART.2 MODIFICAT).

  DAR IATA CARE ESTE FORMULAREA PROPUSA PENTRU ART.2 ( care poate fi discutata si amendata )

  ART.2 SUVERANITATEA
  (1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum
  .
  (2)Poporul are dreptul să-și exprime voința si sa decida prin referendm, conform legii, cu privire la:
  -demiterea celor care au fost alesi de catre popor
  -dizolvarea parlamentului
  -adoptarea sau anularea unor acte normative
  -orice problema de interes national sau local
  (3)Domeniile cu privire la care rezultatele Referendumului au un caracter consultativ se stabilesc prin lege.
  (4)Voința poporului rezultată din referendum este obligatorie, cu exceptia de la aln. (3), iar nepunerea ei in practica de catre cei indreptatiti constituie infractiune.
  (5)- Decizia luata prin Referendum, poate fi suspendata prin votul a 66% dintre parlamentari. In acest caz, parlamentul se considera dizolvat si se organizeaza alegeri anticipate.
  -Parlamentul nou ales supune la vot Decizia suspendata. Suspendarea poate fi ridicata cu votul a cel putin 66% dintre parlamentari. In caz contrar, Decizia luata prin Referendum este anulata.
  (6) Initiativa convocarii unui referendum national apartine, dupa caz, presedintelui Romaniei, guvernului, parlamentului sau unui numar de cel putin 10% din cetatenii cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa convocarii unui referendum trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 2.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
  (7)Initiativa convocarii unui referendum local apartine, dupa caz, primarului, consiliului local sau unui numar de cel putin 10% din cetateni cu drept de vot.
  (8)Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

 4. http://www.ziare.com/stiri/justitie/o-noua-proclamatie-de-la-timisoara-fara-penali-in-demnitati-publice-referendum-anticoruptie-1452647

  Referendum privind modificarea Constitutiei si a Codului Penal…O Constitututie si un sistem judiciar revizuite dupa modelul european si cu avizul technic al UE, …sa nu uitam ca din 89′, toate legile si Constitutia au fost create de o clasa politica formata din fosti nomenclaturisti.
  Clasa noastra politica este formata din infractori si complici la infractionalitate, si asa cum in noiembrie 2015 cand in urma protestului a peste 20.000 de bucuresteni, a fost inlaturat tot guvernul Ponta, fiind inlocuit cu unul technocrat, tot asa se pot inlatura si acesti guvernanti penali care guverneaza prin rotatie de 27 de ani.
  Verificarea celor care vor face parte din noul guvern sa fie in conformitate cu punctul 8 de la Timisoara cu exceptia ca cei alesi acum sa nu fi facut parte niciodata dintr-un partid politic, media or sa fi fost angajati in administratia locala (armata, politie, justitie), atat ei cat si rudele lor pana la gradul 3.

LĂSAȚI UN MESAJ