„Pro Musica – Live in Prison” se lansează în curând

281

Despre membrii legendarei trupe timișorene Pro Musica nu se poate spune că are în componență cei mai conformiști oameni. Mereu au gândit și au făcut lucrurile mai altfel decât majoritatea. Chiar și proiectul unui gigantic concert rock în incinta unui penitenciar era un vis ce în primul rând la Pro Musica putea să apară. De o mai lungă perioadă de timp ideea de a cânta pentru nenorociții soartei se învârtea în capetele lor. Dar de la gând la realizare a fost cale destul de lungă și deloc simplă. Conducerea instituției a dat dovadă de maximă deschidere și a sprijinit cu tot ce a putut ineditul act artistic. Directorul de atunci, Ioan Băla, nu se afla la prima ispravă culturală. A sprijinit consecvent orice act ce aducea normalitatea în rândul chiriașilor săi, după cum se exprima dânsul cu umor.

În primavara anului 2015, mai exact pe data de 7 mai, s-a și realizat ceea ce părea la început doar o utopie. Primul concert rock din țara noastră realizat în astfel de condiții.
„Și între ziduri există inimi!” – de la acest gând a pornit uriașul proiect. În curtea penitenciarului de pe strada Popa Șapcă numărul șapte, s-a lucrat intens câteva zile pentru ridicarea unei scene adevarăte de spectacol rock. Nu a fost nici un rabat de la standarde. S-au adus și instalat tone de materiale de la reflectoare, cabluri, boxe, ca la orice concert civilizat de oriunde. S-au folosit chiar și uriașe ecrane de proiecție. Nu au fost improvizații de felul: „la detinuți merge și așa”.

Au fost chemați și numeroși invitați din afară. Astfel, publicul numeros a fost format atât din cei condamnați, cât și din cei veniți special de dincolo de ziduri. Pentru toată lumea a meritat. Au putut să se bucure de un show de zile mari. Unul din scopuri a fost atins de la bun început. Reunirea celor privați de libertate cu familiile lor. Curtea interioară principală de la penitenciar a devenit locul în care deținuții au avut un prilej neașteptat să se vadă, să povestească și să fie veseli împreună cu cei dragi pentru o seară.

Modest, ca întotdeauna, Ilie Stepan, liderul trupei Pro Musica, este de părere că ideea lor nu este una specială.

„Cultura și muzica trebuie făcute în orice spațiu. Când ți se ivește ocazia să dai de la tine prin muzică nu ezita să faci acest lucru. Numai așa se poate face acel schimb de energie. Nu cred că facem un lucru ieșit din comun, cred că ar trebui să fie o stare de normalitate”, a declarat muzicianul la vremea respectivă.

Tot spectacolul eveniment a fost filmat. Iar acum după aproape doi ani de muncă este gata de a fi prezentat publicului filmul document-artistic al concertului. Cineastul Gheorghe Șvaițer a coordonat un grup de entuziaști ce acum își arată realizarea. Iar acum Pro Musica face o nouă invitație.

Duminică, 15 ianuarie, de la ora 9:30, la Penitenciarul Timișoara va avea loc premiera filmului “PRO Musica – Live in Prison” și lansarea dvd-ului cu același nume. Acest eveniment are loc de Ziua Culturii Naționale Române, ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu și ziua primului concert PRO Musica de acum 44 de ani.

Iar pentru publicul civil care viețuiește de cealaltă parte a zidului evenimentul se repetă a doua zi. Luni, 16 ianuarie, de la ora 19, la Sala Multifuncțională a CJT Timiș, va avea loc proiecția de gală a filmului „PRO Musica – Live in Prison” și lansarea dvd-ului cu același nume. Aici vor afla povestea primului concert rock în aer liber, organizat vreodată într-un penitenciar din România.

LĂSAȚI UN MESAJ