„Primarul Robu își schimbă părul dar năravul nicicum” – VIDEO

365

Conducerea alianței liberalilor și a democraților crede că primarul Robu își schimbă părul dar năravul deloc. În campanie a promis că nu va mai băga proiecte suplimentare pe ordinea de zi a sedințelor de plen. Și se pare că nu a fost decât o promisiune de campanie, ca multe altele pe care le face de când a intrat în politică.

Consilierul local ALDE, Ilare Bordeașu, este destul de nemulțumit de funcționarea Consiliului Local. El mulțumește tuturor celor ce vor o prezentare obiectivă a desfășurării lucrărilor din plen. Dar anumite lucruri nu se desfașoară așa cum ar trebui.

Până acum dânsul a lucrat în structuri de conducere și de negociere mai mulți ani. Iar toată viața spune că s-a călăuzit după niște reguli foarte clare. Trebuie respectate principiile în aceiași măsură în care-ți respecți adversarul.

Regulamentul de funcționare al Consiliului Local este un fel de Constituție după care ar trebui să se ghideze fiecare și care trebuie respectat de toată lumea. Domnul primar, spune consierul local, în ultima ședință a încercat să ducă în ridicol dorința alesului de a face parte dintr-o anumită comisie (de învațământ). Ar fi trebuit să citească articolul 11 din regulament. Acolo se spune fără echivoc că „nominalizarea membrilor comisiilor se face având în vedere opțiunea, pregătirea profesională și domeniul în care-și desfăsoară activitatea consilierul. Nu s-a ținut cont de această opțiune și prin vot a primit un loc în altă comisie.

Bordeașu consideră că nu asta este democrația . Democrația din CL Timișoara se face prin vot împotriva pregătirii fiecăruia „și este numit unde credem noi, nu acolo unde știi să faci ceva. Și mergi acolo unde ești un număr sau ești un vot sau o mână ridicată. Eu nu voi fi așa”.

În ședința de plen recent încheiată (săptămâna trecută) au avut loc discuții aprinse, iscate de faptul că nu se respecta regulamentul. Președintele de ședință nu conducea lucrările, ci muta microfonul dintr-o parte în alta și altcineva dirija de de fapt ședința.

Primarul este invitat și bine venit să asiste la ședințe de plen. Astfel poate să lămurească anumite lucruri neclare. Dar acapararea întregii ședințe și impunerea doar a punctelor sale de vedere , nu este ceva constructiv și nici în folosul consilierilor. La un moment dat cei ce răspund nu vor fi primarul sau oamenii săi, ci consilierii, pentru că ei vor da acele hotărâri.

„Eu nu vreau să răspund la probleme pe care nu le stăpânesc și nu le voi asuma niciodată în numele unei alianțe sau a dorinței primarului și a partidului său” declară consilierul ALDE.

”În regulament, proiecte pe liste suplimentare nu există. Probabil a fost o cutuma în anii trecuți , dar nu sunt trecute în regulamente. Lista suplimentară este stupefiantă pentru că trebuie să citești acel articol, să citești acea hotărâre sau acea adresă. Trebuie urmarită dacă este fundamentată . Poate trebuie să te consulți cu cei din Primărie sau chiar din afară, să vezi dacă este bine făcută . Nu traiesc din funcţia de consilier. Nu am nevoie să ofer o imagine deformată publicului. Imaginea ar trebui să fie de oameni serioși care fac cu adevărat hotărâri ce nu se mai schimbă de la o zi la alta”, a mai adăugat Bordeașu.

Convocarea şedințelor comisiilor cu cel puțin trei zile este altă problemă observată. Dar circulația documentelor este alta. Proiectele de hotărâri se transmit comisiilor spre știință cu cel puțin patru zile înainte de ședință. Așa cum trebuie să se respecte legile țării și Constituția, așa trebuie respectat și Regulamentul de Funcțioanare al CL (conform punctului 75 din regulament).

”De ce trebuie să fiu umilit în plenul ședinței că vreau să respect regulamentul? De ce sunt forțat? Oare nu face un abuz cel ce folosește majoritatea sau puterea asupra mea?”, se mai întreabă consilierul.

Ar trebui ca toată lumea implicată să meargă după principiul lucrului bine făcut. Nu e firesc ce e acum. Se dă câte o hotărâre ca cea cu schimbarea numelui podului Decebal. Dar totul a fost în joacă. Nu ar trebui să se mai întâmple așa. Ar trebui să câștige numai cetățeanul din jocul politic.

Probelme ridică și absențele motivate. Ar fi bine să se țină o evidență exactă. Nu se știe când e vot cu 14 voturi sau cu 18 voturi. Primarul, dacă are nelămuriri, să retragă înainte de a ajunge în comisie sau în plen proiectele neclare, nu după comisie. Acolo unde se votează, nu e așa importantă o alianță sau o coalitie. Fiecare ar trebui să voteze după priceperea și conştiința sa.

„Prefer să respect legea și un principiu decât să fac compromisuri”. „Nu-mi place ce se întâmplă la echipa de handbal. Este o diversiune pentru a arăta că unii vor să distrugă sportul. Toți vor să-l sprijine, dar hai s-o facem legal”. „Cine este primarul să schimbe regulamentele după cum vrea? Regulamentul îl schimbă consilierii și îl votează majoritatea”.

Iată doar câteva din ofurile unui profesor ajuns în malaxorul politicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.