Acum e oficial! Se schimbă stema, drapelul, banii şi toate actele autorităţilor publice din România

10129

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede revenirea coroanei pe capul acvilei din stema României, obligând astfel autorităţile publice să facă toate modificările necesare până la 31 decembrie 2018.

Până la data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora, pe toate actele emise, pe drapelele şi emblemele folosite.

BNR va emite, de asemenea, noi monede şi bancnote, avand noile însemne, chiar dacă, în paralel, vor circula şi cele vechi.

Proiectul de modificare a Legii nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, iniţiat de mai mulţi parlamentari PNL, PSD şi ALDE a fost adoptat pe 8 iunie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

În expunerea de motive a legii, iniţiatorii susţin că prezenţa coroanei pe stema României este un simbol al „independenţei, suveranităţii şi unităţii statului”.

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede legea promulgată de şeful statului.

Citeşte şi: Se schimbă banii în România

stema-colaj

3 COMENTARII

  1. Ar cam fi momentul ca miticii sa aprobe si stema Timisoarei, ca din 1995 am cerut aprobarea ei si ne tot amana, iar acum au pretentia sa inlaturam diverse simboluri ale noastre, inclusiv leul…

  2. ce usor se fac prostii de astea… dar cand e vorba de ceva cu adevarat util pentru cetateni si tara, pauza totala… sa aiba rahatii la sfarsitu mandatului lor, sansa sa zica ca au facut/schimbat ceva… ca in rest nu-mi trece altceva positiv ce-au facut pana in prezent dragii „demnitari”

LĂSAȚI UN MESAJ