Prima zi de Paşte în Banat: tradiţii şi superstiţii!

578

Prima zi de Paşte este una cu totul deosebită pentru bănăţeni. Tradiţiile străvechi sunt păstrate cu stricteţe mai ales în satele din Timiş şi Caraş-Severin. La Timişoara, credincioşii au şi ei ritualul lor.

traditii și obiceiuri de paste (9)

După slujba de Înviere, bănăţenii au dus acasă lumina sfânta primită de la preoţi. Tradiţia din Banat spune că fetele trebuie să păstreze lumânarea adusă de la biserică. Aceasta va fi ţinută în casă şi aprinsă atunci când în familie au loc evenimente importante.

shutterstock_618795371

La micul dejun din prima zi de Paşte, bănăţenii gustă din „paşti”, adică iau o bucată de pâine îmbibată în vin, primite la slujba din Sâmbăta Mare. Prânzul este unul tradiţional, cu friptură de miel şi, în unele zone, şi de porc, ouă roșii și cozonac.

În Timişoara, credincioşii nu au dormit în noaptea de Înviere, iar de la ora 09:30 au revenit la Catedrala Mitropolitană din centrul oraşului, unde au participat de la Liturghia Arhierească.

traditii și obiceiuri de paste (8)

Seara, de la ora 18:00, timişorenii sunt aşteptaţi din nou la biserică, la a doua Înviere a Domnului. Apoi, corul Catedralei va susţine un concert.

LĂSAȚI UN MESAJ