Copiii mai mici de 3 ani, supuși unei proceduri post-operatorii speciale! Despre ce tip de afecțiune medicală este vorba.

234

Copiii de până la 3 ani au un risc mai mare de complicaţii după operaţia de extirpare a amigdalelor în comparaţie cu cei care au fost supuşi acestui tip de intervenţie chirurgicală după această vârstă, conform unui studiu realizat în Statele Unite, citat sâmbătă de Reuters.

O echipă de oameni de ştiinţă a analizate datele prelevate de la 1.817 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 6 ani, care suferiseră o amigdalectomie la spitalele din New Orleans, statul Louisiana, între anii 2005 şi 2015. Dintre aceştia, 95 de pacienţi – sau 5,2% – au manifestat complicaţii postoperatorii precum sângerări, dificultăţi respiratorii sau deshidratare.

Copiii cu vârsta sub trei ani au avut un risc cu 50% mai mare de complicaţii în comparaţie ceilalţi, potrivit rezultatelor studiului.

”Pe baza acestor rezultate sugerăm, după o intervenţie de amigdalectomie, menţinerea sub supraveghere în timpul nopţii a copiilor cu vârsta sub 3 ani, în locul procedurii ambulatorii”, a subliniat autoarea principală a studiului, dr. Claire Lawlor, cercetătoare la Spitalul de Pediatrie din Boston şi la Facultatea de Medicină Harvard.

Amigdalita reprezintă o inflamaţie a amigdalelor ce poate perturba respiraţia şi somnul. Deşi uneori această problemă de sănătate se vindecă de la sine, medicii pot recomanda intervenţia chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor în cazul copiilor care manifestă în mod repetat astfel de infecţii grave.

”Amigdalectomia este uneori o procedură necesară pentru copiii de toate vârstele, inclusiv pentru cei sub 3 ani”, a spus Lawlor pentru sursa citată. ”La astfel de copii riscurile obstrucţiei căilor respiratorii pentru care se efectuează intervenţia chirurgicală depăşeşte riscurile operaţiei”, a precizat ea.

În ciuda recomandărilor medicale care prevăd internarea după o amigdalectomie a copiilor cu vârsta sub 3 ani şi a celor subponderali şi cu dificultăţi respiratorii, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt trimişi acasă după operaţie, notează cercetătorii în studiul publicat în jurnalul JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery.

Dintre cei 1.817 copii incluşi în cercetare 455 aveau vârste sub 3 ani, iar în cazul majorităţii lor fuseseră aplicate proceduri ambulatorii. 7% dintre aceştia au suferit complicaţii, în comparaţie cu 4,6% dintre cei cu vârste mai mari. 25% dintre complicaţii au survenit într-un interval de 24 de ore după intervenţia chirurgicală, în comparaţie cu 9,5% din grupul copiilor cu vârste de peste 3 ani.

Pe de altă parte, greutatea copiilor nu s-a dovedit a fi un factor de influenţă a riscului de complicaţii, au notat cercetătorii.

sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.