Prima reacție a Mexicului după scrutinul din SUA, la Timişoara-VIDEO

1022

Reacţia Mexicului la scrutinul electoral din Statele Unite şi câştigarea acestuia de către Donald Trump (care declara că va construi un gard la frontiera dintre SUA şi Mexic, n.r.), vine la Timişoara, prin vocea ambasadorului acestei ţări: ”Noi respectăm politica internă a fiecărei țări. Mexicul are o relație foarte importantă cu Statele Unite ale Americii. După cum bine știți, noi avem încheiat acordul NAFTA. Domnul Trump a spus că ar vrea să îl renegocieze. Noi considerăm că este un om de afaceri pragmatic și va înțelege importanța acestui acord pentru economia Americii. Este important atât pentru Mexic, cât și pentru SUA. Mulți angajatori din America depind de comerțul cu Mexic. Este vorba de milioane de dolari, cifre foarte mari, astfel beneficiul este în ambele părți. Subliniez faptul că domnul Trump va înțelege importanța relației deja existente. Politicenii de obicei dau foarte multe declarații, dar când se lovesc de realitate, trebuie să schimbe cele spuse”, declară Jose Arturo Trejo Nava, ambasadorul Mexicului.

Acesta s-a aflat astăzi în vizită la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură din Timiș, pentru a dezvolta relațiile economice dintre județul Timiș și Mexic. Delegatul Mexicului va sta 2 zile în Timișoara pentru a dezvolta relațiile economice din viitor.

”Sunt încântat să fiu astăzi aici. Trebuie să recunosc faptul că Timișoara este unul dintre cele mai dinamice orașe din România. Scopul meu este de a întări relațile economice dintre acest județ și Mexic. Totodată sectoarele tehnologiei și automotivelor sunt foarte dezvoltate în acest oraș. Pentru o relație economică cât mai bună, trebuie să muncim. Trebuie să facem pași concreți și să construim legăturile dintre impresarii mexicani și cei timișoreni. Comerțul între cele două deja există și se ridică la suma de 700 de milioane de euro. În special în domeniul automotivelor, un sector foarte imporatant pentru Timiș. Cifra comerțului este foarte bună și trebuie să lucrăm pentru rezultate mai bune”, declară ambasadorul Mxicului, Jose Arturo Trejo Nava.

Conducerea CCIAT, doamna Florica Chiriță, consideră această zi foarte importantă pentru viitorul ce va urma. Camera de Comerț Timiș are o strategie încă de la începutul anului 2016, de a promova produsele românești pe piețele extracomunitare. ”Am reușit să programăm câteva evenimente pentru anul viitor, seminarii, în vederea stabilirii relațiilor de colaborare cu oamenii de afaceri. În momentul acesta comerțul internațional nu excelează. La nivel de județ avem 152 de milioane de euro pentru comerțul bilateral, în total, importuri şi exporturi. Sunt cifre foarte mici. Pentru a reuși să atragem investițiile din Mexic în Timiș trebuie să avem colaborări”, spune directorul general al CCIAT, Florica Chiriță.

LĂSAȚI UN MESAJ